Solemnitat i emoció en record a les víctimes del 17A

Els polítics cedeixen la primera fila de l'acte a les víctimes, que s'emocionen en dipositar flors blanques a la Rambla

La solemnitat ha estat la tònica que ha dominat l’acte en record a les víctimes del 17A en el dia que es compleixen dos anys de l’atemptat que va deixar 13 morts a Barcelona. Els polítics han cedit el protagonisme a les víctimes, que s’han situat a primera fila. Les llàgrimes i l’emoció s’han apoderat d’alguns dels presents, que recordaven els seus familiars o amics morts pel terrorisme.

Alguns dels representants polítics assistents a l'acte. | Adrià Lizanda

Alguns dels representants polítics assistents a l’acte. | Adrià Lizanda

L’acte no ha comptat amb parlaments i ha constat d’una ofrena floral, primer de les víctimes -encapçalades per la UAVAT, que ha tractat la majoria de víctimes- i després dels polítics. L’homenatge ha estat breu, i en 15 minuts ha acabat. Ha començat amb el Cant dels Ocells, de Pau Casals, i ha seguit amb l’ofrena floral a quatre pilars situats a tocar del mosaic de Miró, on la furgoneta va frenar.

Entre les autoritats han assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president de la Generalitat, Quim Torra, el conseller d’Interior, Miquel Buch, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska i el president del Parlament, Roger Torrent. També han estat presents regidors de l’Ajuntament com Laia Bonet, Elisenda Alamany i Óscar Ramírez. 

Les víctimes es fonien en abraçades entre emoció i llàgrimes. D’entre les autoritats presents, l’alcaldessa Colau i la tinent d’alcalde Laia Bonet no han pogut contenir les llàgrimes. Algunes de les víctimes que han assistit portaven samarretes reivindicatives en què es llegia “atemptats Catalunya 17A, exigim la veritat”. Fan referència a les informacions publicades sobre la suposada vinculació del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i l’imam responsable de la radicalització dels terroristes del 17A. 

El dolor de les víctimes presents a l’acte

A l’homenatge també han participat representants dels cossos de seguretat, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, que feien la salutació militar davant de l’ofrena floral. Les víctimes s’agenollaven, miraven al cel o donaven un petó a les flors –de color blanc– quan les deixaven als quatre pilons. 

Ffamiliars plorant durant l'ofrena a la Rambla, a l'acte per recordar les víctimes de l'atemptat del 17A / ACN - Elisenda Rosanas

Familiars plorant durant l’ofrena a la Rambla, a l’acte per recordar les víctimes de l’atemptat del 17A / ACN – Elisenda Rosanas

L’assistència mèdica també ha estat a l’acte, tant per representar la unitat com per ajudar les víctimes. Una d’elles ha necessitat la intervenció del SEM i ha hagut de seure en una cadira. Era una familiar del nen australià que va morir atropellat per la furgoneta. 

Desenes de turistes s’acumulaven als costats de l’acte, curiosos però respectuosos. Al final de l’homenatge han preguntat a alguns periodistes de què tractava. “Ah, sí…”, ha respòs una turista francesa en saber que era en record a les víctimes del terrorisme.

Més informació

Nou comentari