Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La nova onada dispara les visites als CAP de Barcelona a xifres de rècord
  • CA

La imatge es repeteix a la porta de qualsevol ambulatori: cues llarguíssimes i una bona estona d’espera per ser atès o aconseguir fer-se una prova que certifiqui que s’ha emmalaltit de Covid. La sisena onada de la pandèmia torna a situar a la vora del col·lapse l’atenció primària i s’acarnissa amb l’esgotament que arrosseguen els professionals de l’habitual baula feble del sistema sanitari. El creixement disparat de contagis mentre s’estén la variant òmicron assetja un cop més els Centres d’Atenció Primària, fins al punt que el Departament de Salut recomana a les persones que hagin donat positiu en un autotest d’antígens que no acudeixin al dispensari i contactin telemàticament amb els sanitaris per descongestionar els serveis.

A Barcelona, el nombre de pacients que van passar per consulta als CAP a causa de la Covid va assolir aquest dilluns xifres de rècord. Hi van acudir 14.135 persones a la cinquantena de serveis d’atenció primària de la capital catalana. Frega els índexs més elevats des que la crisi del coronavirus va esclatar, fa gairebé dos anys.

De fet, és la segona xifra més alta de pacients als CAP de tot 2021. Enguany, no hi havia anat tanta gent als ambulatoris de la ciutat des del 12 de juliol, enmig de la cinquena onada de la pandèmia, quan 14.483 pacients s’hi van atansar. La dada d’aquest dilluns -comparable a altres moments crítics de la pandèmia, previs a l’extensió de la vacunes- multiplica per 46 les visites quantificades el 27 de novembre, quan 305 persones a tota la ciutat van desplaçar-se a alguns dels CAP de la ciutat a causa de la Covid.

Desembre exigent

La pressió sobre la primària a Barcelona ha anat augmentant en les últimes setmanes, a mesura que la pandèmia revifava amb la proliferació de la variant delta i irrompia òmicron, dues variants més contagioses que les seves antecessores, encara que la vacunació fa de contenció perquè no derivin cap als símptomes més greus i ha fet decaure la mortalitat que es registrava un any enrere. En tot cas, les xifres constaten que als CAP els continua tocar el rebre: el nombre més elevat d’atesos el novembre passat a la xarxa primària de Barcelona va ser de 2.796 pacients a finals de mes, mentre que aquest desembre ja acumula nou jornades amb més de 5.000 assistents per dia als ambulatoris de la ciutat.

Tot i que ja venia sent alta, l’afluència als CAP de Barcelona s’ha fet massiva en especial des del 20 de desembre. Excepte el cap de setmana de Nadal i de Sant Esteve, els altre cinc dies de l’última setmana suma cadascun al voltant de 9.000 visites o més a les consultes, coronats per l’elevada aglomeració d’aquest dilluns, després de les dues jornades de festa i de tradicionals dinars en família.

El sindicat Metges de Catalunya ha advertit en els últims dies de la feblesa amb què els ambulatoris aborden la nova onada d’infeccions i ha acusat Salut de “menystenir i abadonar” l’atenció primària. Parla d'”explotació laboral” dels sanitaris com a “únic instrument per sostenir un servei públic essencial, superat i desbordat per les retallades i la pandèmia”.

Més notícies
Vianants amb mascareta als carrers de Barcelona durant la 6a onada de pandèmia per Covid-19 / Jordi Play
ENQUESTA | Quin és el principal problema de Barcelona?
Notícia: ENQUESTA | Quin és el principal problema de Barcelona?
Comparteix
El cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla / Jordi Play
Antoni Trilla: “Si tot va bé, l’escola ha de tornar a obrir quan toca”
Notícia: Antoni Trilla: “Si tot va bé, l’escola ha de tornar a obrir quan toca”
Comparteix
El cap de medicina preventiva de l’Hospital clínic de Barcelona creu que les cavalcades es poden fer si “no canvia dràsticament la situació”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa