El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat que la situació del coronavirus a Catalunya és “preocupant” i “delicada”, així com també a l’Aragó. Són les dues autonomies que més casos estan notificant, amb brots “d’especial interès”. En roda de premsa aquest dijous a la tarda, Simón ha dit que a la zona de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat hi ha una transmissió comunitària de la Covid-19 “gens menyspreable” i també n’hi ha a Lleida amb brots “molt importants”.

Simón ha dit que la situació de Barcelona i la de Madrid ara mateix “no són comparables” pels brots que hi ha al voltant de la capital catalana. Ha explicat que gran part dels casos –un 70%– són asimptomàtics i la mitjana d’edat és més baixa, la qual cosa redueix el risc d’hospitalització. També ha vist positiu el fet que es diagnostiquin abans que desenvolupin símptomes: “És un punt al qual aferrar-nos perquè redueix el risc de que transmetin”. Al conjunt de l’Estat, Simón ha xifrat en 158 els brots que hi ha actius amb 1.973 casos associats. N’hi ha dos o tres que tenen entre 100 i 200 casos.

Pel que fa als rastrejadors, Simón ha dit que el sistema de detecció de casos “en general funciona bé” tot i que hi ha moments de “sobrecàrrega” quan hi ha brots com el de Lleida. En aquests casos de “sobrecàrrega” cal “tenir previst com aconseguir el nombre de persones adequades” per reforçar en moments puntuals, ha dit, a banda d’una “base mínima” per fer un control constant. “Sí que és cert que ens està costant acostumar-nos a la velocitat en què s’incrementen els casos amb aquesta malaltia”, ha constatat.

Segons Simón, actualment s’estan controlant pràcticament tots els casos que hi ha. “S’està responent molt correctament en general” menys en algunes situacions, ha dit. La setmana passada el nombre de casos sospitosos identificats va ser de 54.000 i es van fer proves PCR al 92%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa