Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Salut demana a Barcelona que col·labori en el rastreig a peu de carrer
  • CA

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconvertit l’oferiment de teleoperadors municipals que li va fer Ada Colau ahir en una invitació genèrica a Barcelona i la resta d’ajuntaments catalans a col·laborar en el rastreig a peu de carrer. En una densa roda de premsa aquest dijous al migdia, Vergés ha defensat que la feina de seguiment telefònic de casos ja està coberta amb els 120 scouts que fan el servei des d’un call center externalitzat a Ferrovial. Els scouts podrien augmentar fins a 900 si calgués. El coll d’ampolla és identificar tots els contactes estrets de cada infectat en menys de 5 dies des de l’inici dels símptomes, l’anomenat “rastreig”.

La conselleria ha reconegut que hi ha col·lectius socials vulnerables amb els quals és difícil contactar per telèfon perquè no en tenen, no l’agafen o no comprenen les instruccions a distància. Per arribar-hi ha demanat la implicació del món local i les entitats socials, amb qui s’establirien col·laboracions concretes quan hi hagi brots molt localitzats i amb afectats d’aquest perfil. Així, els ajuntaments prestarien plantilla pròpia per fer d’“agents de vigilància comunitària”, és a dir, per “picar portes i veure si la informació ha arribat als destinataris, si s’han aïllat i si hi ha més contactes per identificar”, ha dit Xavier Llebaria, sub-director general de Coordinació de Salut Pública.

Rastreig en xarxa

Després de les crítiques rebudes per falta de rastrejadors, la conselleria de Salut canvia l’estratègia comunicativa i assegura ara que el rastreig és una tasca que recau en diferents unitats i institucions, coordinades a través de la xarxa de vigilància epidemiològica que lidera Salut. Una xarxa “escalable”, ha insistit Vergés: el número d’efectius creixerà i decreixerà segons com evolucioni la pandèmia.

Així, als 180 rastrejadors anunciats inicialment s’hi sumen ara 115 més i un contingent de 500 professionals de perfil més aviat administratiu que faran rastreig bàsic des dels ambulatoris. La majoria seran noves contractacions, però una part serà personal reubicat. A més es posarà en marxa una nova eina tecnològica, que enviarà un SMS a les persones a qui es programi un test de coronavirus. A través del missatge rebut al mòbil, els possibles infectats podran notificar ja els seus contactes estrets de les 48h anteriors als símptomes i aquestes persones rebran automàticament un SMS d’avís.

La consellera també ha recordat que l’Agència de Salut Pública, “que penja de l’Ajuntament”, és la territorial barcelonina del Servei de Vigilància Epidemiològica i que per tant és “clau” per la detecció de contagis a Barcelona.

No es rebutja res

“En cap cas es renúncia ni es rebutja a res”, ha reiterat, sobre l’oferiment de Barcelona. “El paper dels ajuntaments és molt important perquè són qui coneix els barris i la comunitat, les tasques en què són més clau són sobre el terreny”, ha afegit.

Finalment Vergés ha reconegut una “tendència creixent més pronunciada en alguns barris de Barcelona”, que obligarà a “prendre mesures”. “Davant d’un creixement de casos és preferible actuar com abans millor”, ha dit. Ha obert la porta a tancar “espais d’oci nocturn i altres espais d’alt risc”, però no ha concretat on ni quins. Malgrat les reiterades preguntes de la premsa, ha declinat avançar cap mesura per a la capital catalana: “N’hem de parlar. Quan estiguin decidides, s’explicaran”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa