Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El setge a les associacions cannàbiques de Ciutat Vella s’encalla amb els ‘punters’

“La cultura del cànnabis a Barcelona està creixent molt ràpidament i generant repercussió, gràcies als nombrosos clubs […] creiem que Barcelona es convertirà en uns dels principals centres de la cultura del cànnabis a Europa i el món”. És la imatge que projecta una de les principals botigues de llavors de marihuana establertes a la ciutat, com és Royal Queen Seeds, per retratar l’auge del fenomen cannàbic. Des de l’Ajuntament, així com des de les associacions dels barris afectats, s’han ocupat de revertir la percepció del ‘tot s’hi val’ al voltant del cànnabis i s’ha intensificat la vigilància, especialment a Ciutat Vella, per acabar amb les associacions de fumadors sense llicència i els negocis amb pràctiques il·legals. 

Tant és així que fonts del govern municipal han concretat al TOT Barcelona que durant tot el mandat s’han tancat ja 73 associacions cannàbiques que operaven il·legalment. A més, han augmentat el ritme i la contundència de les accions, ja que tan sols en els últims tres mesos s’han tancat fins a 10 negocis d’aquest tipus. Una diferència important respecte els 22 tancaments que es van dur a terme entre gener i octubre del 2018. 

“S’ha notat una millora sobretot en els ritmes d’actuació”, apunta Martí Cusó, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri Gòtic. “Abans trigaven dos anys des que els veïns alertàvem d’una activitat sospitosa fins que es donava una resposta. Ara és molt més ràpid a tots els nivells: policial, judicial i polític”, concreta el veí. En la mateixa línia, reconeix que l’augment de la presència policial –a partir dels dispositius permanents de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra– ha tingut el seu efecte, però considera que és “un pedaç”. Segons Cusó, el principal problema és el mateix que ho arrossega tot: “La quantitat de turistes que rep Barcelona”, ja que són els principals clients de les tècniques il·legals de les associacions cannàbiques.

Les associacions estan obligades per llei a abastir-se de la seva pròpia plantació, però és habitual que rebin el producte d’altres proveïdors

 “Encara tenim quatre o cinc ‘punters’ diàriament a la cruïlla”

Els turistes són captats pels punters, que són els que s’apropen a la Rambla i a altres punts cèntrics i ofereixen marihuana a peu de carrer. Després demanen els clients que els acompanyin i van fins al local on és el negoci. Els cossos policials n’estan al cas i des del juny de l’any passat han detingut una cinquantena de captadors, segons un informe municipal, 15 d’ells investigats per un delicte contra la salut pública. A més, es van intervenir 5,3 quilograms de marihuana i 1,6 de haixix, que acumulaven un valor al mercat de 175.000 euros.

Tot i així, el problema està lluny de solucionar-se. “Encara tenim quatre o cinc punters diàriament a la cruïlla amb el carrer Hospital, que són els que provoquen baralles i embruten la venda del cànnabis”, explica el portaveu d’Acció Riera Baixa, Santi González. En canvi, González, celebra que cada cop les associacions cannàbiques legals estan més integrades al comerç del barri. En total hi ha 34 inspeccionades i aprovades per l’Ajuntament a Ciutat Vella. En el cas del club cannàbic que tenen al carrer Riera Baixa, el portaveu veïnal explica que formen part de l’Eix Comercial del Raval i que participen de les assemblees de barri. “Paguen els impostos i rebutgen els turistes, així que no en tenim cap queixa”, celebra González.

En teoria, les associacions cannàbiques només poden vendre el cànnabis als socis inscrits. A més, tenen un límit de consum signat a un contracte i el producte ha de provenir d’una plantació pròpia del club. El problema, però, és que, a la pràctica, existeixen nombrosos casos de trampes il·legals. Per això, les sancions que ha imposat l’Ajuntament a les associacions són majoritàriament per obstrucció a les inspeccions, expliquen fonts municipals, ja que no se’ls va permetre revisar-los el negoci. Són multes que poden arribar fins als 50.000 euros.

El Pedro, client de diverses associacions cannàbiques durant els últims anys, explica algunes il·legalitats. A les sales acostuma a haver-hi televisió, música, vídeoconsoles o jocs per entretenir els usuaris, però, a més, “és freqüent que es vengui alcohol, tot i estar prohibit”, detalla el Pedro. També és comú trobar fraus sobre l’origen del cànnabis. Les associacions estan obligades per llei a tenir la seva pròpia plantació –l’anomenat autoabastament– però és habitual que rebin el producte d’altres proveïdors. “En teoria, com a soci, tens dret a visitar la plantació, però ningú no ho demana. Més d’un cop, mig en broma, he demanat anar-la a veure i sempre he rebut excuses”, narra l’usuari. A més, és ben fàcil saltar-se una altra de les normes establertes al contracte, que limita el teu consum de marihuana al mes. “Jo l’he superat en moltes ocasions i ningú m’ha dit mai res”, conclou.

La comunicació veïns-policia

Així, l’aplicació de la llei sovint queda en mans de les pròpies associacions: algunes la segueixen rigorosament i d’altres la sortegen. “És habitual que deixin entrar turistes a l’associació i els cobrin extra”, diu el Pedro. Martí Cusó, des de l’AVV del barri Gòtic, alerta sobre aquests negocis perquè els utiltizen majoritàriament viatgers que estan de pas mentre els veïns es queden “sense comerç local”. Santi Gonzàlez, per la seva part, insisteix en la bona funció que fan els clubs cannàbics que actuen de manera apropiada, ja que “eviten el narcotràfic i estan integrades al barri”. 

Des del consistori, celebren que els veïns estiguin tant a sobre dels casos d’il·legalitat i valoren especialment les alertes que els transmeten. Segons fonts del govern d’Ada Colau, el paper del veïnat és “molt rellevant” perquè posen “sobre la pista” alguns locals que la Guàrdia Urbana no tenia localitzats.

Més notícies

Cocaïna i cànnabis, les drogues que consumeixen la meitat dels transportistes

Notícia: Cocaïna i cànnabis, les drogues que consumeixen la meitat dels transportistes
Comparteix
La Guàrdia Urbana incrementarà els controls sobre aquest tipus de substàncies
Notícia: Cocaïna i cànnabis, les drogues que consumeixen la meitat dels transportistes - Mobile

La Guàrdia Urbana recupera un pis ocupat on es cultivava marihuana

Notícia: La Guàrdia Urbana recupera un pis ocupat on es cultivava marihuana
Comparteix
La col·laboració veïnal ha estat clau
Notícia: La Guàrdia Urbana recupera un pis ocupat on es cultivava marihuana - Mobile

Nou comentari

Comparteix