Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nous sensors per allargar l’estada de les persones grans a casa seva
  • CA

Com promoure que les persones grans allarguin al màxim l’estada a casa seva. Aquesta és la pregunta que s’ha fet la Diputació de Barcelona abans d’impulsar el nou Servei de Teleassistència (SLT). Aquesta administració vol arribar a cobrir amb un nou programa de digitalització el 20% de les cases on viuen persones grans d’extrema vulnerabilitat durant el 2023 i arribar al 60% l’any 2025.

La idea del programa és substituir els sistemes analògics que ara serveixen per avisar de qualsevol incidència a la llar per d’altres més nous, com detectors de foc, fum, gas o monòxid de carboni o sensors de temperatura, de mobilitat i caigudes. Aquests nous sensors, a més, permetran l’intercanvi d’informació amb serveis de salut. Segons ha explicat aquest dimarts la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, en aquest procés de digitalització de la teleassistència “s’incorporaran elements que ens permetran ser proactius i prevenir situacions de risc de persones que estan soles o amb dificultats per ser autònomes”.

Ja hi ha una prova pilot en marxa

El projecte ja s’ha començat a instal·lar en alguns habitatges de l’àmbit de la Diputació. És el cas de Purificación Garcia, de 79 anys. Té diversos sensors a la cuina, el menjador o al lavabo. Cada sensor mesura moviments, acceleració, humitat i altres elements que poden deixar informació sobre el seu estat. Els sensors emmagatzemen les dades i es generen un patró de comportament. Si es detecten canvis, el nou sistema genera un avís a la central de la Teleassistència, que truca a la persona que viu sola per veure si ha caigut, per exemple.

La Purificación Garcia senyala un sensor que té a casa seva / Diba

El perfil de les persones usuàries d’aquests sistemes

Més enllà de la seguretat sanitària que pot aportar un nou sistema més eficaç, aquest servei serveix perquè moltes persones que se senten soles deixin d’estar-ho. De fet, la Diputació afirma que moltes de les trucades al Servei de Teleassistència tenen l’únic objectiu de conversar amb algú i mitigar la sensació de solitud. I és que el perfil majoritari de persona usuària és el d’una dona de més de 85 anys, que viu sola, amb autonomia per fer tasques quotidianes però necessita suport bàsic. De fet, tres de cada quatre persones que estan en aquesta situació són dones, segons dades de la Diputació.

L’any 2022 s’han atès 577.167 trucades de persones grans que viuen soles. D’aquestes, el 16% eren per demanar ajuda per casos sanitaris greus i prop del 50%, per comunicar informació al servei de la seva situació o per conversar. Ara, a més de les trucades, els nous sensors faran més fàcil la comunicació entre els tècnics i les persones que necessiten assistència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa