Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sant Pau valida una nova tècnica per la detecció precoç de l’Alzheimer
  • CA

L’Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau i l’Hospital de Sant Pau han validat una tècnica automatitzada per a la detecció precoç de l’Alzheimer i l’han incorporat a la seva rutina assistencial. El Sant Pau és el primer hospital que ho fa. Els investigadors han publicat un estudi que estableix valors de referència per aquesta tècnica que permet detectar alteracions en proteïnes relacionades amb la malaltia en el líquid cefaloraquidi dels pacients mitjançant una anàlisi automatitzada.

Publicat a la revista ‘Annals of Clinical and Translational Neurology’, l’estudi fa referència a una tècnica que s’utilitza quan el diagnòstic resulta complicat perquè els símptomes són poc específics o molt incipients. En els últims anys, la comunitat científica ha fet un gran esforç per desenvolupar biomarcadors de la malaltia, és a dir, tècniques d’anàlisis bioquímiques i de neuroimatge que facilitin el diagnòstic primerenc d’aquesta malaltia.

100 pacients participants

En aquest estudi de Sant Pau han participat de prop de 100 pacients i voluntaris de l’estudi SPIN, als quals se’ls va realitzar una punció lumbar per a l’obtenció de líquid cefaloraquidi. Aquests mateixos participants es van fer una prova d’imatge cerebral (PET) per visualitzar la presència o absència de dipòsits d’amiloide cerebral. Es van comparar els resultats de les dues proves per a cada participant, fixant-se en quatre biomarcadors.

Fins ara, l’anàlisi de marcadors d’Alzheimer en líquid cefaloraquidi es feia mitjançant tècniques manuals (ELISA), cosa que implicava una gran variabilitat entre anàlisis i dificultava la seva implementació en la pràctica clínica. Recentment s’han desenvolupat tècniques automatitzades d’anàlisi, molt més consistents per a la seva utilització com a eina diagnòstica.

La validació portada a terme en aquest estudi ha permès que des de principis d’any l’anàlisi de líquid cefaloraquidi per a la detecció precoç de la malaltia d’Alzheimer s’hagi estès des de l’àmbit de la investigació al seu ús en la rutina assistencial a l’Hospital de Sant Pau. Es tracta del primer hospital que implementa aquesta tècnica.

Més notícies
Localitzada la veïna amb Alzheimer desapareguda a les Corts
Notícia: Localitzada la veïna amb Alzheimer desapareguda a les Corts
Comparteix
La família explica que la dona, Pilar Muñoz, és a la comissaria de Badalona i està bé
Una cuidadora roba joies i 40.000 a una dona de 91 anys amb Alzheimer
Notícia: Una cuidadora roba joies i 40.000 a una dona de 91 anys amb Alzheimer
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra han denunciat la lladre, que ha confessat, i han tornat a la propietària part dels objectes robats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa