Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sanitaris i veïns en peu de guerra per un CAP
  • CA

Els professionals sanitaris dels CAP Passeig de Sant Joan i Carles I han esclatat aquest migdia i han sortit al carrer, amb el suport d’alguns veïns, per rebel·lar-se contra la situació que arrosseguen des de fa anys i que ara, agreujada pel coronavirus, s’ha fet insostenible. Fa més d’una dècada que esperen un nou ambulatori que unifiqui l’atenció primària al Fort Pienc i ara, que se’ls reclama extremar les mesures sanitàries en uns espais deficitaris, han decidit dir prou. Així, des d’aquest mateix dilluns han decidit començar a tallar la circulació de vehicles cada dia a mode de protesta.

Fins ara tenien l’atenció del Fort Pienc i una part de la Dreta de l’Eixample dividida de manera provisional entre l’ambulatori del passeig de Sant Joan i uns baixos del carrer Marina, l’anomenat Carles I. Amb l’arribada de la crisis de la Covid-19, però, es va haver de tancar el segon centre. Després del pitjor moment de la pandèmia, els treballadors d’aquest ambulatori han pogut saber que no es tornaran a obrir les portes d’aquell espai. “Va visitar-lo la Unitat Bàsica de Prevenció de l’Institut Català de la Salut, va veure les condicions que hi havia i va comprovar que allà no es podia visitar”, explica la metgessa de família Alba Martínez a aquest diari. Ella va treballar al CAP Carles I fins que el van clausurar, amb unes instal·lacions que no incloien cap consulta amb ventilació, que no tenia sortides d’emergència i que tampoc gaudia de banys adaptats. Ara, com la resta de companys seus, ha quedat integrada en l’equip de l’ambulatori del passeig de Sant Joan.

Davant aquesta situació i la manca de solucions definitives a curt termini, els sanitaris han decidit elevar la veu. “El millor que se’ns ha promès és que tindrem el CAP Fort Pienc en 5 anys, però és que no podem esperar ni 5 mesos”, rebla Martínez.

De manera provisional, per substituir el tancament de l’espai del carrer Marina, únicament han rebut una oferta, asseguren. “L’Ajuntament només ens ha proposat posar 10 consultes en barracons al costat de l’Estació del Nord i l’assamblea de treballadors, divendres, l’hem rebutjat”, detalla Alba Martínez. La metgessa assegura que la proposta d’espai municipal no permetria “mantenir un circuit net i un altre de brut, com se’ns demana per la gestió dels centres des del coronavirus” ni tampoc fer “una atenció correcta”, per tot de motius logístics. En aquesta línia, des de la plataforma pel nou CAP al barri es destaca que s’han proposat fins a 5 iniciatives i que totes elles han quedat rebutjades.

Les seves prioritats és que es desplaci l’atenció sanitària o bé al nou edifici Transformadors, on podrien compartir espais amb els actuals equipaments, o bé a uns mòduls prefabricats, sempre i quan s’ubiquin al costat mateix del CAP Passeig de Sant Joan.

El límit de les instal·lacions i els esforços que han de fer els sanitaris per tirar endavant l’atenció primària ha dut professionals i veïns a sortir al carrer, com una mena de tall de la Meridiana, però durant cinc minuts i amb l’emergència sanitària com a rerefons. Avui ha estat el primer dia, però ho faran cada migdia entre el passeig de Sant Joan i el carrer d’Ali Bei fins que no hi hagi avenços en la negociació d’un espai digne per als sanitaris, garanteixen.

La reivindicació ha aparegut, precisament, en el mateix moment que el CAP Gòtic ha explicat la seva situació crítica i ha recordat un greuge similar. A ells també se’ls va situar com a centre que tindria un nou espai de manera prioritària i amb el pas dels anys, tot s’ha apagat. En una protesta dijous passat, els professionals d’aquest ambulatori de Ciutat Vella van anunciar que si Ajuntament i Salut no es posaven d’acord es plantejarien tancar l’equipament sanitari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa