Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els robatoris violents augmenten malgrat el pla de xoc
  • CA

La preocupació política i policial per l’augment dels robatoris violents a Barcelona encara no ha trobat aturador. De fet, el nombre de denúncies per robatoris amb violència o intimidació ha tornat a créixer aquest estiu. S’ha arribat als 5.209 casos, un 18,9% més que la temporada estival de l’any passat. A més, l’augment d’aquest tipus de delicte ha estat generalitzat a tota la ciutat i s’ha donat a tots i cadascun dels districtes. Aquesta nova xifra entre el juny i el setembre supera amb escreix les dades del 2018, que ja van suposar un 27,8% d’increment sobre el mateix període del 2017. Tanmateix, no arriba als 5.577 casos que es van investigar l’estiu del 2012. 

Sigui com sigui, si els esforços policials per combatre aquesta tendència s’han notat a algun punt de la ciutat, ha estat a l’Eixample i Ciutat Vella. Són els dos districtes on menys s’ha incrementat percentualment el nombre de robatoris violents. En ambdós casos, voreja el 14% d’increment. En canvi, la zona barcelonina on s’ha donat l’efecte contrari és Sarrià-Sant Gervasi, amb una pujada d’un 61%. Cal apuntar, però, que és un percentatge molt dependent d’una xifra notablement més petita. En aquest cas, s’ha passat de 132 denúncies per robatoris violents a 213. 

 

Repetidament, tant el conseller de l’Interior, Miquel Buch, com el tinent d’alcaldia responsable de l’àrea de Seguretat a l’Ajuntament, Albert Batlle, havien reconegut la preocupació per l’augment d’aquest tipus de delicte durant els darrers mesos. Tant és així que, a l’agost, el que encara era director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez, i l’intendent Ignasi Teixidor van advertir que, si bé les dades de delinqüència no eren “alarmants”, hi havia unes prioritats clares dins del cos. Reduir els robatoris violents eren un dels objectius principals. I de fet, una de les intencions que el dispositiu de reforç policial al Port Olímpic i el Front Marítim era, entre altres finalitats, reduir les estrebades de joieria i atracaments en grup, especialment a la sortida de les discoteques

Menys delictes denunciats: Gràcia i Ciutat Vella

En el còmput global de tot tipus de delictes, però, la ciutat ha aconseguit frenar la tendència a l’alça dels darrers mesos. Fins i tot, s’ha reduït un 1,1% el nombre de denúncies. S’ha passat de les 78.353 investigades entre el juny i el setembre del 2018 a les 77.561 d’enguany.

L’evolució de delictes, però, s’ha repartit de manera diferent a Barcelona. Ciutat Vella ha registrat un 12,5% menys de denúncies i Gràcia, un 19,3% menys. Tret d’aquests dos districtes, el nombre de delictes ha pujat a tota la ciutat. Així i tot, ho fa amb menys força que els mesos anteriors. Destaquen especialment Horta Guinardó, amb un 22,8% més de delinqüència, i l’Eixample, amb un 22,3%. 

Menys furts

El principal motiu de la reducció del total de delictes la capital catalana ha estat una baixada notable dels furts. De fet, a Ciutat Vella s’han denunciat gairebé 3.000 petits robatoris sense violència menys que l’estiu anterior. Així, la zona de la ciutat on es cometen més furts en xifres absolutes ha experimentat un descens d’un 16,4% respecte a la temporada d’estiu de l’any passat. S’hi han detectat 13.864 casos. A la resta de districtes, també s’ha acabat amb l’ascens continuat dels furts. De manera majoritària, els registres s’han mantingut estables i les variacions que hi ha en comparació amb l’any 2018 són molt petites.

L’altra reducció a destacar ha estat la dels robatoris amb força a domicilis o locals, que ha caigut prop d’un 7% al conjunt de la ciutat. De nou, Ciutat Vella és la zona on més ha disminuït el problema mentre que a altres zones, com Sant Martí, Nou Barris, Les Corts o Sarrià-Sant Gervasi, ha augmentat lleugerament. 

En el cas dels delictes de tipus sexuals, es detecta també una certa estabilització d’una tendència que els últims anys anava a l’alça: els abusos. Entre 2016 i 2018 gairebé es va doblar la xifra d’abusos sexuals denunciats a l’estiu. Es va passar de 95 a 172. Aquest any, però, ha baixat de manera lleu: se n’han registrat 160 casos. Pel que fa a les agressions sexuals, han crescut de 88 denúncies a 95. En totes dues situacions, tant en els abusos com en les violacions, els districtes on més se’n registren són Sant Martí, Ciutat Vella i l’Eixample respectivament. 

Més notícies
Colau rebaixa a “problema concret amb els furts i els robatoris” la inseguretat
Notícia: Colau rebaixa a “problema concret amb els furts i els robatoris” la inseguretat
Comparteix
Afirma que els veïns "tenen tota la raó" quan demanen col·laboració entre les institucions
Només el 10% dels detinguts per robatoris violents entra a presó preventiva
Notícia: Només el 10% dels detinguts per robatoris violents entra a presó preventiva
Comparteix
Els comandaments dels Mossos d'Esquadra s'han reunit avui per valorar l'actuació policial a l'estiu

Comentaris

  1. Icona del comentari de: RES DE NOU a novembre 08, 2019 | 08:43
    RES DE NOU novembre 08, 2019 | 08:43
    Els polis han deixat de buscar delincuents per perseguir Catalans que es manifesten o voten.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa