Amb l’arribada del bon temps també arriben les ganes de plats freds. El gaspatxo, el meló amb pernil o l’amanida russa són propostes ideals per tastar a les guinguetes de la platja, al jardí de casa i també als restaurants de la ciutat. Aquests ens ofereixen diferents opcions d’amanida russa que valen molt la pena tastar. Algunes amb ou, altes amb pebrot vermell i altres amb diferents tipus de pa, i totes elles delicioses.
Un restaurant de tapes pel qual s’ha de passar és La Cova fumada, situat a la plaça del mercat de la Barceloneta, on es formen llargues cues per menjar les seves millors tapes. Per sobre de la resta destaca la bomba, ja que en aquest establiment es va fer la primera de la història. L’amanida russa, però, és un altre dels seus grans atractius. Està elaborada amb els ingredients més bàsics i és mereixedora d’estar en el pòdium de qualsevol concurs d’amanides russes.
Un clàssic de la Barceloneta
En el mateix barri de la Barceloneta es troba un dels barris més mítics de tapes de la ciutat: El Vaso de Oro, on els seus cambrers van amb uniformes clàssics. Allà es pot tastar una amanida presidida per trossos de pa fregit i farcida amb molta tonyina. Un altre clàssic que no es pot ometre és el bar Buenavista, del barri de Sants. En aquest cas l’amanida compta dels quatre ingredients bases: patata, tonyina i maionesa. També tenen un toc de pastanaga i de vinagre de poma. En el mateix barri de Sants hi ha un altre espai mític també molt digne tastar: la Bodega Montferry, on l’amanida se serveix amb filets de tonyina i petites torrades.
Al barri del Poble-sec, hi ha un altre lloc on és molt recomanable fer una parada: La Porca, on es pot trobar una amanida russa feta a l’estil murcià. Més enllà dels ingredients bàsics, aquest plat també està compost de ceba, coliflor, cogombres i all. No es podria acabar aquesta llista sense anomenar el restaurant basc Koska Taverna, situat al cor del barri mateix barri del Poble-sec, on els seus pinxos i amanides russes destaquen per ser elogiades al carrer i Internet.