L’acord per a la reforma del Camp Nou té moltes ramificacions i una d’elles és l’estrena d’una nova plaça a les Corts. El recinte esportiu s’obrirà a la ciutadania, amb un nou espai públic articulat al voltant d’una zona central oberta que no serà una plaça dura ni gris sinó amb vegetació. Serà “una plaça al voltant del propi camp”, l’ha definit l’Ajuntament. La clau és el canvi de lloc de l’aparcament subterrani, que en comptes d’estar sota la nova plaça –el que impediria plantar-hi arbres per exemple– es farà sota la corona que envolta l’estadi.

“Barcelona guanya espai públic amb la renovació de 111.000 m2 a càrrec del club“, ha celebrat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la presentació de l’acord juntament amb el president del FC Barcelona, Joan Laporta. Així doncs, s’enderrocarà la tanca exterior del recinte per fer-lo permeable, una actuació de gran simbolisme que de moment no té data. Sí que en té l’exili esportiu a l’estadi olímpic Lluís Companys: durant una temporada, la 2023-24, el Barça jugarà a Montjuïc.

Les obres comporten també la reurbanització –ja en marxa– del carrer Menéndez Pelayo i l’enderroc d’un antic immoble d’oficines del club. “Iniciarem els tràmits i els treballs d’enderrocament de l’edifici que tenim a la Travessera de les Corts i que li diem el Picadero“, ha detallat Laporta. “Generarà més zones verdes i augmentarà els carrils bici”, ha afegit Colau.

La llicència d’obres consta al Barça 6 milions d’euros

D’altra banda, la llicència d’unes obres de tanta envergadura suposa un cost important en taxes públiques. El club haurà de pagar a l’Ajuntament de Barcelona una mica més de 6 milions d’euros, ha detallat el consistori.

En unes setmanes, el consistori i el club preveuen tenir pactats també unes últimes modificacions al projecte d’obres fruit de canvis no estructurals que hi ha afegit la nova junta del club liderada per Laporta. “També són millores substantives per la ciutat, per exemple 18.000 m2 de plaques fotovoltaiques a la nova coberta de l’estadi”, ha avançat l’alcaldessa. Aquestes novetats es regularitzaran, ha dit, a través d’una “petita addenda o modificació a la llicència aprovada” per la comissió de govern aquest dimecres.

Transport i sostenibilitat al Camp Nou

“És molt important que s’arribi al Camp Nou en transport públic i en vehicle elèctric, per això el 60% de les places d’aparcament seran electrificades”, ha avançat Laporta. Les plaques solars de la coberta, ha dit, generaran l’electricitat equivalent a 600 habitatges de l’Eixample. El club també té previst instal·lar un sistema geotèrmic i de distribució de fred i calor global que reduirà en un 30% l’energia contractada i a més preveu reutilitzar l’aigua que capti la nova coberta: “Servirà per regar 10 cops l’any tota la vegetació del futur campus”.

També hi ha accions en pro de la biodiversitat: “Incrementarem un 15% la massa forestal i ja estem protegint la fauna autòctona del recinte”, ha prosseguit el directiu. Pel que fa a noves tecnologies la reforma també preveu una empenta, per exemple amb la instal·lació d’una pantalla 360º a l’interior del bowl que oferirà una nova experiència al públic.

Atractiu turístic del nou Camp Nou

Preguntada pel ganxo del Barça entre els visitants de la capital, l’alcaldessa de Barcelona ha admès que la reforma reforçarà l’interès internacional per la ciutat però ho ha volgut vincular al nou accent ecològic i modern de l’estadi. “Un dels equipaments més emblemàtics de la ciutat també serà referent en sostenibilitat i tecnologia; això serà molt positiu per la imatge de la ciutat i per l’atractiu turístic”, ha dit. “Farem l’estadi més gran, més innovador, més sostenible i molt atractiu… Serà el millor estadi del món, a la millor ciutat del món i al millor país del món!”, ha reblat Laporta.

L’afluència turística al voltant de les grans icones barcelonines genera una controvèrsia important entre el veïnat, que s’ha reobert amb el retorn dels visitants aquesta Setmana Santa. El nou Espai Barça intenta compensar aquestes externalitats de la fama blaugrana amb regals al barri, com la nova plaça i la reurbanització dels entorns.

Nou comentari

Comparteix