Quinze cruïlles de la ciutat de Barcelona van concentrar 320 accidents l’any 2018. El mapa de la sinistralitat a la capital catalana assenyala l’Eixample com l’àrea amb més “zones de risc” en les que patir un accident, en especial en vies de gran capacitat com el carrer Aragó, la Gran Via o l’avinguda Diagonal. Les dades formen part del balanç d’accidentalitat del 2018, que va publicar aquest dijous l’Ajuntament de Barcelona. 

La Guàrdia Urbana estudia els punts on coincideixen més de 10 accidents amb víctimes per tal d’analitzar-ne les causes i proposar millores a la via pública que ajudin a reduir la sinistralitat. Dels 9.180 accidents que es van produir l’any passat, 1.013 es van produir en aquestes “zones de risc” –l’11 % del total anual–. 

L’any 2018 s’ha caracteritzat per una reducció del 2,74% en el total d’accidents, però malauradament han anat acompanyats d’un increment de víctimes mortals. Si l’anterior any havien baixat de forma destacada, de 28 a 12, enguany han tornat a repuntar fins a 21. Tot i així és la segona xifra més baixa des dels anys 90. Els ferits van baixar una mica, tant els lleus com els greus: de 12.165 el 2017 als 11.839 de 2018. El col·lectiu amb l’índex més alt de mortalitat han estat els conductors de motocicleta (11), que representen més la meitat de persones mortes per accident a Barcelona, seguit pels vianants (8). Les altres dues víctimes eren un conductor de furgoneta i el conductor d’un turisme.

Més multes per excés de velocitat a través de radars

Entre les accions preventives de la Guàrdia Urbana, destaca l’increment de multes per excés de velocitat mitjançant radars de diferents tipus. Aquest 2918 les infraccions detectades han crescut un 37,75%, de les 224.514 de l’any 2017 a les 360.669 l’any passat.  “La velocitat és una de les causes principals dels accidents de trànsit tant a nivell urbà com interurbà”, recorda el consistori. A més velocitat, més nivell de risc, més probabilitats que l’accident es produeixi i major gravetat en les lesions de les víctimes.

Augment de multes a través de radars a Barcelona durant 2018 / Ajuntament de Barcelona

Augment de multes a través de radars a Barcelona durant 2018 / Ajuntament de Barcelona

També s’han disparat les multes per conductes de risc en moviment a les Rondes i vies d’accés. Les detecta un vehicle especial dotat de Sistema de captació dinàmica d’imatges (SCDI). Han pujat concretament un 63%: de 1.717 fins a 2.805.

Nou comentari

Més notícies

Set ferits lleus en un accident entre un tramvia i un minibús

El xoc s'ha produït a la cruïlla de la Diagonal amb el carrer Fluvià

Dos ferits en un accident entre un taxi i una furgoneta al centre de Barcelona

La Guàrdia Urbana investiga les causes del xoc

Mor un motorista de 53 anys en un xoc amb un camió a Ciutat Vella

És la primera víctima mortal d'aquest any en accident de trànsit a la ciutat

Tres ferits pel xoc entre dos autobusos i un cotxe a la Gran Via

El conductor de l'automòbil ha hagut de ser rescatat pels Bombers

Un motorista begut atropella tres membres d’una família de turistes

L'home tenia un nivell d'alcohol en sang cinc vegades superior a la taxa permesa

El jove atropellat per Cap d’Any a la Diagonal rep l’alta mèdica

Ha estat ingressat en estat greu a l'Hospital Clínic durant quasi dos mesos i ja ha pogut tornar a casa, malgrat que li han quedat seqüeles lleus