Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quins són els caganers més venuts a la Fira de Santa Llúcia?
  • CA

Un personatge atípic, irreverent i que sorprèn els centenars de turistes que passegen per la Fira de Santa Llúcia, que ha abaixat persianes aquest divendres. Per aquestes dates, l’entorn de la catedral es converteix, segons comenten els mateixos paradistes, en l’espai exclusivament nadalenc més gran d’Europa. Sembla normal, doncs, que els amants de Nadal s’aturin davant les parades i observin amb detall les figures. I entre aquestes, ningú amaga que el caganer és la que més sorprèn els compradors. “Fins i tot a alguns catalans els he d’explicar d’on ve la tradició”, diu un dels firaries.

En tot cas, el caganer triomfa i fa molta gràcia també als turistes. Així ho afirmen tots els venedors, que encara són menys que abans de la pandèmia. Els que venen el caganer expliquen al TOT Barcelona que els estrangers s’aturen davant la seva parada i queden enlluernats. Tots menys els d’un país: “El turista d’origen xinès no el vol, per a ells representa un símbol de mala sort”, explica Intia, una paradista que és tot just s’ha estrenat aquest any. Malgrat aquest cas aïllat, els paradistes reconeixen que el caganer tradicional és el que més agrada a tothom. “Molts venen i compren el català i un altre”, diu la Intia, que afegeix: “els que tenen criatures, fins i tot, en compren un a cada fill”.

Un canvi de tendència a mitja campanya

El passat diumenge, Messi va fer història guanyant el seu primer mundial de futbol, un fet que ha canviat la tendència de vendes entre els compradors. “Avui m’han arribat nous caganers amb el Messi vestit amb els colors de l’Argentina i ja se m’han esgotat”, explica la Manuela, una de les paradistes més joves que hi ha a la fira. Aquest fet contrasta amb la tendència de les setmanes anteriors, quan Messi no estava entre les principals figures venudes.

Els dos triomfadors de 2022

Messi a banda, la figura més venuda sorprendrà més d’una persona. El 8 de setembre va morir l’eterna reina Isabell II del Regne Unit i els artesans es va posar en marxa. Doncs sí, Isabel II ha estat el personatge més venut en quatre de les cinc parades que venen caganers. Un fet sorprenent veient la varietat de personatges catalans i coneguts esportistes —col·lectiu que triomfa molt— que hi ha a l’aparador.

Molt a prop de la reina anglesa hi ha una de les grans novetats esportives de l’any, el davanter del Barça Robert Lewandoski, que triomfa al terreny de joc del Camp Nou i també entre el públic català i estranger que visita la fira. Entre els paradistes hi ha força unanimitat a l’hora de situar aquests dos caganers entre els més venuts. A partir d’aquí, però, sorgeixen les primeres diferències en funció de la parada.

El davanter del Barça és una de les incorporacions d’aquest any | G.G.

Un de ben sorprenent

Al punt de venda d’en Sergi, que porta 30 anys a la fira, triomfa un Tió convertit en caganer. “Si el caganer ja sorprèn, el caganer-Tió encara més”, diu el paradista, que explica diàriament les dues tradicions als turistes. A la parada de la Intia triomfen el Putin i el cantant Harry Styles. “Molts venen i compren el seu referent polític o l’adversari”, comenta.

El Tió també s’ha acabat transformant en un caganer | G.G.

El Josep Maria se suma a aquesta teoria, malgrat que assegura que “cap polític agrada tant com el caganer tradicional”. Fa més de 30 anys que ven aquesta figura del pessebre, una tradició que han heretat els seus fills, que compten amb 5 botigues obertes durant tot l’any. La família d’en Josep Maria regenta tres parades de la fira i reparteix fulletons que expliquen què és el caganer. En el seu cas, però, cap sorpresa: “He venut molts Messis, Lewandoskis, la reina i el Tió”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a desembre 24, 2022 | 15:19
    Observador desembre 24, 2022 | 15:19
    Aixó dels xinesos, que porta mala sort el caganer és molt interessant i curiós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa