Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’AMB fixa quin és el salari mínim per viure “dignament” a Barcelona
  • CA

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha fet públic els resultats d’un estudi que fixa quin és el salari de referència de Barcelona, un indicador que estableix els ingressos mínims a partir dels quals una persona pot viure “dignament”. I la principal conclusió és que cada any és més car viure a la capital del país. Sense anar més lluny, residir a Barcelona és pràcticament un 30% més car ara que fa set anys. L’estudi també posa xifres al biaix entre viure a la capital i als municipis que l’envolten: l’any 2016 la diferència era de poc més de 56€, mentre que ara es troba per sobre dels 150€.

Més de 1.500 euros per viure a Barcelona

Quants diners hem de tenir per viure amb certa comoditat a Barcelona? L’estudi conclou que la mitjana se situa en uns 1.552 euros. Una xifra que queda curta en tres dels vuit casos analitzats. Una persona que resideix sola necessita més 1.700€ per fer front a les despeses bàsiques; una parella amb 2 o més fills, uns 1.800€; i encara molt més necessiten les famílies monoparentals amb fills, uns 2.500€. En línies generals, el salari de referència augmenta un 8,2% respecte al 2021, una xifra molt superior a les altres variacions interanuals, que amb prou feines arribaven al 2% en l’entorn metropolità.

Font: Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)

L’habitatge, principal despesa

Amb aquestes dades queda palès que l’habitatge és la despesa més alta de totes les llars barcelonines i, en alguns casos, es destinen molts més diners dels recomanats. Les persones que viuen soles destinen la meitat del pressupost personal a pagar el lloguer o la hipoteca. Quan a l’immoble hi viuen més persones, la dada baixa de forma significativa. Per exemple, en el cas d’una parella amb fills la despesa associada a l’habitatge és només el 26%.

D’altra banda, també és destacable que les despeses en alimentació i extraordinàries són les altres dues partides que tenen més pes en la planificació familiar, un fet que ha augmentat el 2022. Així, malgrat que pagar el pis continua sent la principal despesa, l’informa apunta que l’alimentació i les despeses de la llar són les partides que més han contribuït a l’increment interanual (+8,2%), amb una pujada del 20 i 16% respectivament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa