Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quin és el carrer més curt de Barcelona?

La Diagonal, la Gran Via o la Meridiana són eixos vertebradors de la ciutat de gran longitud. A l’altre extrem, entre els més de 4.000 carrers de la capital catalana s’hi troben alguns de mides ben reduïdes que de vegades ni consten als plànols.

Actualment el carrer més curt de Barcelona és el de l’Anisadeta, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (Ciutat Vella), just a l’entrada del carrer dels Canvis Vells i a tocar de Santa Maria del Mar. Té només 5,3 metres i fa de nexe entre el carrer de les Caputxes i la plaça de Santa Maria i de fet continua com a carrer de Santa Maria. Amb prou feines inclou una petita entrada a la taverna La vinya del Senyor. Diverses fonts consideren que el seu nom prové d’una antiga taverna del segle X on els treballadors portuaris hi anaven a beure anís amb aigua fresca, “l’anisadeta”. Google Maps no el mostra.

El segon lloc del podi dels carrers més curts de Barcelona recau en el carrer dels Orgues (també al Born), amb 10,015 metres seguit pel Pas de Ramon Cabau amb 11,209 a la Boqueria, que és on aquest restaurador i gastrònom es va llevar la vida el 1987.

La història del carrer de les Donzelles, desaparegut el 1909

Si l’Anisadeta és el més curt, el més estret de la història de Barcelona era el carrer de les Donzelles. Amb una entrada d’1,29 metres, una sortida d’1,35 i un coll d’ampolla de només 1,12 metres, l’obertura de la Via Laietana el 1909 el va abocar a la desaparició.

Tal i com explica el compte de Twitter Efemèrides d’Arquitectura, la qualificació de més estret va ser obra de l’arquitecte Miquel Garriga. El carrer de les Donzelles va ser objecte d’una vinyeta el 1906 a la revista satírica ‘Cu-cut!’.

El 1926 el diari La Veu de Catalunya el catalogà com “el carrer més estret de Barcelona. No hi havia cap botiga. Gairebé no s’hi podia passar, de paret a paret, sinó una persona”. Actualment aquest honor correspon al carrer de les Mosques, que al seu punt més estret té una amplària d’1,48 metres: està situat darrere l’església de Santa Maria al Born i uneix el carrer Montcada amb Flassaders.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ginoní. a novembre 08, 2022 | 18:36
    Ginoní. novembre 08, 2022 | 18:36
    Doncs jo em pensava que el carrer més curt de Barcelona era el carrer de Les Orgues, una recolzada sota les voltes de la Plaça del Palau. Sempre és bo aprendre coses. Una pregunta: a què ve el nom del Carrer de les Mosques barceloní?. A Girona, que també hi és, te la seva explicació per la llegenda de les mosques de Sant Narcís, però, a Barcelona, perquè hi és?.
  2. Icona del comentari de: JordiP a novembre 08, 2022 | 19:27
    JordiP novembre 08, 2022 | 19:27
    Em sembla haver vist recentment que el carrer de Les Mosques estpa tancat amb una reixa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa