Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta màxima per pluges, ventades i fort onatge a Barcelona, davant l’episodi meteorològic que arribarà a la capital catalana a partir d’aquest dimarts i que perdurarà fins dimecres. En concret, l’administració ha activat l’alerta vermella per xàfecs intensos, risc de vent (VENTCAT) i per inundacions (INUNCAT). Davant d’aquesta situació, què cal fer davant l’alerta de vent i pluges a Barcelona? Aquí t’ho expliquem.

Abans que arribi el període de pluges, es recomana a la població localitzar l’interruptor general del corrent elèctric, així com les claus de pas de l’aigua i del gas de l’habitatge. També cal revisar la teulada i les terrasses, per evitar filtracions que puguin afectar a l’estructura de l’edifici. Protecció Civil recomana a la ciutadania que té soterranis, locals o viu en baixos que disposi d’eines per treure l’aigua en cas d’inundació, com una bomba d’aigua. En aquest sentit, també és aconsellable disposar d’un transistor, una llanterna, els medicaments indispensables, roba d’abric, roba de protecció (impermeables, botes d’aigua, etc.) i la documentació personal. És imprescindible tenir el telèfon mòbil carregat, un element imprescindible en cas d’haver de demanar socors.

Si ens enxampa l’episodi de pluges a casa, és recomanable no baixar a les zones inundables de casa, no deixar fora objectes o mobles que l’aigua pugui arrossegar, tancar portes i finestres i obturar totes les escletxes possibles, posar els animals domèstics, els aliments, l’aigua potable, els documents importants i els objectes de valor en llocs alts i protegit.

Si som en un exterior, cal buscar refugi dins d’un edifici segur. A la muntanya, on no hi ha zones urbanitzades a prop, cal dirigir-se a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents. A la costa cal ser lluny del litoral marítim, especialment davant d’onades fortes. En aquest sentit, cal evitar en qualsevol circumstància aturar-se a fer fotografies a les onades, perquè és un factor de risc. En la mateixa línia, cal allunyar-se dels espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop.

En cas de vent, si som a casa cal tancar i assegurar portes, finestres i tendals. També s’han d’abaixar completament les persianes. A les façanes i terrasses cal evitar deixar testos o altres objectes no estàtics. A l’exterior cal vigilar amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure. S’ha d’evitar pujar a llocs alts i exposats al vent. I és especialment recomanable evitar parcs, jardins i zones boscoses; cal evitar la caiguda de cap arbre o arbust que pugui ocasionar danys físics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa