Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La ‘ProspeBeach’, castigada sense sorra per tercer estiu
  • CA

L’acte estival més emblemàtic de Nou Barris seguirà castigat un any més. Des de fa tres dècades la ProspeBeach converteix cada juliol la Prosperitat en una platja urbana on casals infantils, fans del voleibol i veïns amb pocs recursos passen millor la calor sense sortir de barri. És pràcticament autogestionada, però necessita l’Ajuntament per cobrir de sorra la plaça Ángel Pestaña.

En un comunicat difós aquesta setmana, la comissió organitzadora ha fet públic que el districte de Nou Barris els ha donat carbasses per tercer any consecutiu. L’argument municipal torna a ser la pandèmia, tot i que la desescalada ha permès autoritzar fins i tot l’oci nocturn i les diades castelleres. “Dimecres 16 de febrer ens vam reunir amb el conseller de barri Jordi Bouzon (PSC) i, per a la nostra sorpresa, de manera explícita ens ha comunicat la decisió de govern de no invertir en la sorra”, expliquen.

Veuen “indefensable” l’argument que els va donar, que a més consideren que arriba “tard” a 4 mesos de l’activitat. “L’Ajuntament al·lega que no es pot permetre aquesta despesa en el marc d’incertesa de la Covid, pensen que al juliol potser no es podria realitzar el torneig de vòlei i que la partida econòmica destinada al transport de la sorra ja no estarien a temps d’executar-la”, relaten. El cost del material no s’ha fet públic però altres anys ha rondat els 30.000 euros.

Els impulsors de l’activitat van més enllà de la frustració de la platja perifèrica i avisen que “és perillós” usar la pandèmia com a justificació, perquè “posant per bandera la incertesa Covid, qualsevol dret és retallable”. Es queixen que no hi ha hagut cap alternativa, com establir mesures sanitàries a la platgeta escalables segons el nivell de contagis que hi hagi aquest estiu.

El districte de Nou Barris, consultat pel TOT Barcelona, matisa la negativa: “Aquesta no es una decisió irreconduible, de fet hi ha prevista una reunió la setmana vinent del regidor amb la comissió de ProspeBeach per tal de treballar conjuntament en aquest esdeveniment”.

Ajuntament i ProspeBeach no topaven per la sorra des del mandat de Xavier Trias. L’aleshores regidora de Nou Barris, Imma Rognoni (Unió), va mantenir un dur enfrontament amb els organitzadors de l’activitat per negar-los la sorra. Els comuns, que portaven aquest districte el passat mandat, van voler marcar distàncies amb l’etapa anterior i van fer bandera del seu suport a l’esdeveniment. Avui, però, aquest districte és terreny de l’altre soci de govern, el PSC. 

La ProspeBeach porta uns anys de pega, entre la pandèmia i les edicions sobre terra dur batejades com a ProspeCiment. El 2020 van haver de cancel·lar del tot per l’esclat de la pandèmia però l’any passat –amb una onada de contagis sorpresa a l’estiu– van poder salvar els tornejos de voleibol fent-los al Poliesportiu Valldaura. En època de Trias, es van fer activitats infantils i partits sobre la plaça dura de formigó.

La Prospe Beach, en una foto d’arxiu / 9 Barris Imatge

Pauses i pedaços fan perdre energies a aquesta activitat única a Barcelona, una platja de muntanya que des de 1991 fa conviure veïns vinguts d’arreu del món. Són tres setmanes d’oci gratuït molt apreciades a la Prosperitat i barris propers, amb propostes tan senzilles i divertides com un concurs de menjar síndria o nits de cinema a la fresca. Per això una edició 2022 sobre ciment és garantia de malestar i protestes. La nota difosa sobre la negativa municipal ja ho anticipa: anima a tot el teixit associatiu de Nou Barris a sumar-se als actes que hi haurà “per recuperar la sorra tal com vam fer anys enrere”. 

Ja es pot calçar el regidor actual, Xavier Marcé, perquè la crida té precedents molt sonats. Rognoni es va emportar una acció de rebuig insòlita: la primera culada veïnal reivindicativa de Barcelona. Tal com sona: un centenar de veïns li van ensenyar el cul nuu a la regidora. “Sembla que el 2022 no ens apropa a la normalitat del 2019 sinó a ProspeCiment del 2013”, avisen els organitzadors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa