Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Port de Barcelona començarà a proveir energia elèctrica als vaixells

El Port de Barcelona ha donat el tret de sortida a les obres del pla pilot per proveir energia elèctrica als vaixells de la Terminal Ferri, una de les diverses terminals del port marítim de la capital catalana. Es tracta de la primera fase del pla Nexigen, un projecte que porta per objectiu electrificar tota la instal·lació. Així doncs, amb aquestes primeres passes s’habilitaran dos punts d’atracada equipats amb sistemes OPS (Onshore Power Supply) que permetran endollar els vaixells atracats a la xarxa elèctrica general i, d’aquesta manera, apagar el motor perquè deixi d’utilitzar l’energia.

Tot i que pugui semblar un canvi poc significatiu, el fet de mantenir els motors apagats durant el temps que es mantenen amarrats al port fa que aquests utilitzin una energia neta amb certificació d’origen 100% renovable. Els dos punts de connexió dels vaixells amb la xarxa elèctrica, però, encara no estaran instal·lats i en funcionament fins al setembre del 2024, és a dir, d’aquí a un any i tres mesos aproximadament.

Aquestes noves mesures que comencen a instal·lar-se són el primer pas per assolir un dels “grans projectes” dels molls de la capital catalana. El pla final d’electrificar-los tots preveu reduir un 50% les emissions de CO₂ fins al 2030 i convertir el Port de Barcelona en un port “neutre” en carboni abans del 2050. Uns plans ambiciosos, però amb temps de maniobra.

El fons marí contaminat

Les platges i el fons marí de Barcelona és el més contaminat amb plàstics d’arreu de Catalunya. Aquesta és una de les conclusions que es poden extreure de l’últim estudi realitzat per investigadors de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de la capital catalana, que ha analitzat les deixalles marines pescades no intencionadament per embarcacions d’arrossegament al llarg del litoral català. De fet, aquest mateix estudi revela que els fons marins més propers a la ciutat de Barcelona són les zones on hi ha la concentració més gran de plàstic de la costa. 24 kg per km2 concretament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa