Fa dos anys, Plataforma per la Llengua va denunciar que la marca de cervesa Moritz passava a fer les visites a la seva fàbrica en castellà en cas que un visitant ho demanés. La polèmica va començar per una piulada d’un usuari a Twitter que preguntava quan es feien les visites en català. La resposta de la marca va ser clara: “Normalment, les fem en català, però si algú dels assistents no l’entén, es canvia al castellà”.
Plataforma per la Llengua considera que aquest fet “perjudica clarament la llengua catalana” perquè provoca que la majoria de visites s’acabin fent en castellà. D’aquesta forma, l’entitat considera que “no especificar la llengua en què es fan les visites i canviar-la si només una persona ho demana implica deixar els catalanoparlants en una posició d’indefensió que vulnerava els seus drets”. Aquest motiu els va dur a demanar a Moritz un canvi que, a priori, es va fer efectiu.
Ha canviat la situació?
El que demana Plataforma per la Llengua és que s’especifiqui a la web l’horari de cada visita i amb l’idioma pertinent, tal com fan altres companyies com Estrella Damm. Fa dos anys es va arribar a un acord amb la marca. Segons l’entitat de defensa del català, Moritz s’havia adonat “que l’absència d’un protocol lingüístic clar va en detriment dels drets dels catalanoparlants” i que havia sabut “corregir la vulneració”. Però ara han tornat les crítiques.
Plataforma per la Llengua lamenta un nou canvi de posició de la marca després que aquesta els assegurés l’últim cop que “si algú volia visites en una altra llengua [que no fos la catalana], ho hauria d’indicar expressament en un correu electrònic”. Tot i això, la plataforma avisa que reben “noves queixes de persones que fan la visita guiada a la fàbrica Moritz i es canvia al castellà quan una sola persona ho demana” i reclama un canvi a la companyia.