Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Revifa una antiga polèmica amb la fàbrica de cervesa Moritz

Fa dos anys, Plataforma per la Llengua va denunciar que la marca de cervesa Moritz passava a fer les visites a la seva fàbrica en castellà en cas que un visitant ho demanés. La polèmica va començar per una piulada d’un usuari a Twitter que preguntava quan es feien les visites en català. La resposta de la marca va ser clara: “Normalment, les fem en català, però si algú dels assistents no l’entén, es canvia al castellà”.

Plataforma per la Llengua considera que aquest fet “perjudica clarament la llengua catalana” perquè provoca que la majoria de visites s’acabin fent en castellà. D’aquesta forma, l’entitat considera que “no especificar la llengua en què es fan les visites i canviar-la si només una persona ho demana implica deixar els catalanoparlants en una posició d’indefensió que vulnerava els seus drets”. Aquest motiu els va dur a demanar a Moritz un canvi que, a priori, es va fer efectiu.

Ha canviat la situació?

El que demana Plataforma per la Llengua és que s’especifiqui a la web l’horari de cada visita i amb l’idioma pertinent, tal com fan altres companyies com Estrella Damm. Fa dos anys es va arribar a un acord amb la marca. Segons l’entitat de defensa del català, Moritz s’havia adonat “que l’absència d’un protocol lingüístic clar va en detriment dels drets dels catalanoparlants” i que havia sabut “corregir la vulneració”. Però ara han tornat les crítiques.

Plataforma per la Llengua lamenta un nou canvi de posició de la marca després que aquesta els assegurés l’últim cop que “si algú volia visites en una altra llengua [que no fos la catalana], ho hauria d’indicar expressament en un correu electrònic”. Tot i això, la plataforma avisa que reben “noves queixes de persones que fan la visita guiada a la fàbrica Moritz i es canvia al castellà quan una sola persona ho demana” i reclama un canvi a la companyia.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a març 15, 2023 | 00:30
  1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya març 15, 2023 | 00:30
  Em vaig passar a la Moritz únicament perquè retola les llaunes en català. Si es confirma que Moritz continua canviant al xarnego quan apareix algun inadaptat, jo canviaré de marca de cervesa. P.S. Si vols entrar a "MonPlaneta" has de clicar una de tres opcions escrites en la llengua dels castellans, sota un avís també redactat en la llengua d’ells. El mateix passa amb el digital “LaRepública”. En aquestes webs de merda que menyspreen la llengua dels seus lectors no s’hi ha d’entrar
 2. Icona del comentari de: Ricard a març 15, 2023 | 07:59
  Ricard març 15, 2023 | 07:59
  “Normalment les fem en català, però si algú dels assistents no l’entén, es canvia al castellà”. Així es mata una llengua.
 3. Icona del comentari de: Bador a març 15, 2023 | 10:50
  Bador març 15, 2023 | 10:50
  Si no estic equivocat actualment Moritz es propietat del grup Agora, que inclou Moritz i Ambar com a mes conegudes , ambdues es fabrican a La Zaragozana, a l'Aragó. O sigui que Moritz ja no es una cervesa Catalana, ni pertany ni es fabrica aqui a Catalunya. O sigui que no us extranyi el tracte que li donen al Catalá. I mes saben la simpatía que ens te als Catalans el president d'aquella comunitat autónoma.
  • Icona del comentari de: Carles a març 15, 2023 | 11:47
   Carles març 15, 2023 | 11:47
   Així ho tinc entés jo també.
 4. Icona del comentari de: Maite a març 15, 2023 | 13:22
  Maite març 15, 2023 | 13:22
  Jo fa temps que compro aquesta cervesa pesant que era feta i de Catalunya després de llegir això penso cambiar de marca sense pensalo dues vegades.. Gràcies per la informació
  • Icona del comentari de: Xus a març 16, 2023 | 21:21
   Xus març 16, 2023 | 21:21
   Sí, és una enganyifa, no és catalana, és feta a la comunitat d'Aragó

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa