Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pandèmia, sota mínims cinc setmanes després de la fi de la cinquena onada

La fi de la cinquena onada ha donat una treva als barcelonins, que en les últimes setmanes han vist com el nombre de casos de Covid es mantenen per sota dels 500. La setmana passada no es va arribar a 300 positius. I això en un context en el qual s’han aixecat restriccions d’aforament i s’ha reobert l’oci nocturn, dues variables que feien preveure un lleuger increment de casos que de moment no s’ha produït. Una molt bona notícia a l’espera de saber com afectarà la variant delta plus, que des de fa uns dies ja circula per Catalunya.

L’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (Biocom-SC), Segio Alonso, ha explicat al programa bàsics de betevé que “de moment” la situació segueix sota control i que no hi ha motius per “encendre cap alarma” perquè el nombre de casos és molt baix, tot i que es preveu un increment en les pròximes setmanes.

Evolució a la danesa

El grup d’investigació estima que l’evolució de la pandèmia a Catalunya serà molt semblant a la de Dinamarca –que per ara té la variant delta plus sota control–, ja que tots dos països han aixecat les restriccions quan la incidència del virus era molt baixa i compten amb un elevat percentatge de persones vacunades.

La clau per contenir una hipotètica sisena onada, segona Alonso, és que la vacunació segueixi avançant, ja que les vacunes són efectives contra “qualsevol variant” i espera que el Nadal arribi en un bon moment epidemiològic. De fet, la situació està tan controlada que el Biocom-SC aposta per relaxar l’ús de la mascareta a les escoles, començant pels patis.

Pel que fa als indicadors epidemiològics, el risc de rebrot se situa en 47 i la velocitat de contagi (Rt) ha repuntat lleugerament fins a l’1,32, la qual cosa vol dir que la pandèmia segueix en expansió però ho fa un ritme tan lent que Salut hauria de poder rastrejar els casos i tallar les cadenes de transmissió amb molt antelació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa