Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Covid repunta a Barcelona després de tres mesos de baixades
  • CA

El nombre de casos de Covid-19 a Barcelona ha crescut per primera vegada en els últims tres mesos. Segons les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la setmana passada es van detectar 293 positius a la capital catalana, 30 més (+11,4%) que la setmana anterior. Tot i ser una pujada insignificant en termes generals, podria indicar un canvi de tendència per l’aixecament de les últimes restriccions.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va alertar el cap de setmana passat que les previsions del Govern pronosticaven una “pujada controlada” de casos. El cert és que Catalunya en els últims dies ha registrat una incidència acumulada “mai vista des de la sortida de la primera onada” amb només 19 casos per cada 100.000 habitants –a l’estiu havia arribat a superar els 1.000 casos per cada 100.000 habitants–.

La mascareta va per llarg

“La setmana que ve pujarem una mica”, va anticipar Argimon, que també va demanar no “espantar-se” perquè és una evolució similar a la que han patit països com Dinamarca, que té una taxa de vacunació similar a Catalunya i també va aixecar la majoria de restriccions fa unes setmanes. Tot i això Argimon va assegurar que encara no hi ha una data per treure l’obligació de portar mascareta quan no es pugui garantir la distància de seguretat. “No s’ha de córrer molt a treure”, va dir.

Salut dona per fet que la Covid-19 “seguirà existint”, però no va donar detalls sobre quins grups de població requeriran una tercera dosi. A Barcelona la taxa de vacunació avança molt lentament des de l’estiu. El 84,3% dels barcelonins majors de 12 anys ja té la primera dosi, mentre que el 82,4% porta la pauta completa. Els grups de 20-29 i 30-34 anys són els que van més endarrerits amb un 70% de primeres dosis i un 67% de pautes completes.

Indicadors a l’alça

La lleugera pujada de casos de l’última setmana ha fet repuntar la majoria d’indicadors epidemiològics. El risc de rebrot ha pujat a 40 punts –encara lluny dels 100 que marca el llindar de risc elevat– i la velocitat de contagi (Rt) s’ha enfilat fins a l’1,2, un símptoma clar que els contagis tornen a estar en expansió. La taxa de positivitat també ha crescut fins a l’1,48%, però està molt per sota del 5% que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera el límit per poder fer un rastreig individual de casos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa