Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Original taüt de Gallardo, dibuixant de Makoki i Medalla d’Or de Barcelona
  • CA

El dibuixant Miguel Gallardo (1955-2022) ha marxat de forma original. El seu taüt s’ha omplert de dibuixos de tota mena. Entre altres, s’hi veu un amb la figura del Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 feta pel dissenyador i artista Xavier Mariscal. El centre del taüt conté un pot amb tota mena de bolígrafs, retoladors i utensilis per dibuixar.

Alguns dels que els van acomiadar van ser companys de professió, com el mateix Mariscal, però també Manel Rubiales, Felipe Borrallo, Jaume Vidal o Marika Vila. Gallardo va néixer a Lleida i va ser el cocreador de Makoki, una revista underground destacable a la dècada dels 80. Les seves il·lustracions han aparegut a publicacions com La Vanguardia, el Diari ARA, Herald Tribune, The New York Times, The New Yorker. També és l’autor del cartell de la Mercè de l’any 2016. L’Ajuntament assegura que aquest dibuixant “ha fet història en el món del còmic“.

El ple de Barcelona ha aprovat precisament aquest divendres concedir a Gallardo la Medalla d’Or al Mèrit Cultural “per la seva contribució a la memòria gràfica d’un moment crucial en la història de la ciutat i, de tot el país”. L’Ajuntament “li reconeix” a més haver anat “més enllà, i saber transmetre la més senzilla realitat –sovint reflex de les crueses de la nostra vida quotidiana– a través d’una gran sensibilitat plasmada en les seves il·lustracions”.

Portaveus de cada partit municipal li han dedicat paraules de lloança i l’alcaldessa Ada Colau, que hi tenia relació personal, ha fet una llarga intervenció recordant-ne la trajectòria. A punt de plorar i amb la veu trencada, ha recordat que l’il·lustrador ha mort de càncer, malaltia que ell anomenava “la patata”. S’ha referit també al seu original comiat, que ha definit com la millor manera de dir-li adeu i celebrar la vida. “Hasta siempre, capitán”, li ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa