Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pare de ‘Mortadel·lo i Filemó’, Medalla d’Or de Barcelona

El pare de Mortadel·lo i Filemó, el dibuixant Francisco Ibáñez, rebrà la Medalla d’Or al Mèrit Cultural per l’Ajuntament de Barcelona. Així ho ha decidit el consistori, després de l’anunci del vot favorable de l’executiu municipal, format per Barcelona en Comú (BComú), el PSC, ERC i Junts. No obstant això, queda el tràmit formal, el plenari municipal del 25 de febrer, on es ratificarà la decisió presa aquest dimecres a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció. La resta de grups han preferit no dir el seu sentit de vot i esperar a la propera sessió plenària.

A més d’Ibáñez, nascut a Barcelona el 1936, el consistori donarà el mateix reconeixement al també dibuixant Miguel Gallardo, que va néixer el 1955 a Lleida. “Amb aquest reconeixement, la ciutat vol distingir dos creadors referents en el món del còmic alhora que els vol agrair la seva aportació al teixit cultural i a la imatge de Barcelona al món”, ha explicat l’Ajuntament, a través d’un comunicat de premsa. “Ibáñez i Gallardo han fet història en el món del còmic, cadascú amb el seu estil personal i la seva brillant manera de condensar la vida en vinyetes”, ha afegit el consistori, a través de l’Institut de cultura de Barcelona (Icub).

Durant la sessió d’aquest dimecres, la regidora republicana Gemma Sendra ha demanat al govern municipal “que vagi més enllà” i que s’elabori un web on es recullin tots els premiats, així com la seva trajectòria vital i professional. “No parem de donar medalles i premis, cada any ho fem, però un cop donat, això desapareix”, ha lamentat. El tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Jordi Martí, ha acceptat la proposta, tot i que ha advertit que serà una tasca feixuga. “Serà una feina difícil, perquè ara s’ha de fer una mica d’arqueologia, per anar tirant enrere, són més de 40 anys de democràcia, però crec que té tot el sentit”, ha dit.

El guardó a Francisco Ibáñez es justifica “per la seva incansable i intensa trajectòria creativa, com a referent del món de l’humor i del còmic al nostre país”, ha afirmat l’Icub. Ibáñez va publicar per primer cop a l’edat d’11 anys, a la revista Chicos. Més tard va col·laborar a revistes com Nicolás, Chicolino, Picolín, Liliput o La Risa. El gran salt a la fama el va fer amb Mortadel·lo i Filemó, que va néixer el 1958 a la revista Pulgarcito. L’autor, que farà 86 anys el 15 de març, ha venut més de 100 milions d’àlbums i és un dels humoristes gràfics espanyols més prolífics i reconeguts.

Quant a Gallardo, l’Ajuntament argumenta que se li dona aquest premi “per la seva contribució a la memòria gràfica d’un moment crucial en la història de la nostra ciutat, i de tot el país; per anar més enllà, i saber transmetre la més senzilla realitat -sovint reflex de les crueses de la nostra vida quotidiana- a través d’una gran sensibilitat plasmada en les seves il·lustracions; i, sobretot, per la seva generositat i compromís, sempre presents en la seva obra”. Gallardo va començar a despuntar amb la creació de Makoki, una revista underground destacable a la dècada dels 80. Les seves il·lustracions han aparegut a publicacions com La Vanguardia, el Diari ARA, Herald Tribune, The New York Times, The New Yorker. També és l’autor del cartell de la Mercè de l’any 2016.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a febrer 16, 2022 | 14:23
    Serafi Bandarra i Grataconys febrer 16, 2022 | 14:23
    Una de les poquíssimes, si no la única, que ha fet ben feta aquet ajuntament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa