Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El restaurant Els Ocellets, un emblema del barri de Sant Antoni, fa 40 anys

Els Ocellets és un restaurant emblemàtic de Barcelona. Situat a la ronda de Sant Pau, 55, al barri de Sant Antoni, aquest 2024 compleix 40 anys. Al capdavant de l’establiment hi ha en Xavier Rodríguez. Va començar amb 24 anys i ara en té 64, tota una vida. En Xavier és germà del Ferran Rodríguez, que portava, juntament amb la seva dona, Júlia Ferrer, l’històric Can Lluís del carrer de la Cera, tancat des del 2021, en un episodi molt trist per a la restauració de la capital catalana.

Després de 92 anys de Can Lluís, la família va ser desnonada, sense previ avís, en plena pandèmia. “Encara portem el dol”, diu en Xavier. La persiana del local continua abaixada. Qualsevol activitat que s’hi posi, difícilment igualarà la història de Can Lluís, un dels restaurants de capçalera de Pepe Carvalho -el personatge de Manuel Vázquez Montalbán, amb permís de Casa Leopoldo– en el qual, quan era obert, encara es podien veure les restes que va deixar la bomba que uns anarquistes van fer esclatar, el 26 de gener del 1946, quan fugien de la policia. A conseqüència de l’explosió van morir quatre persones, entre elles l’avi i el tiet del Ferran i el Xavier.

Clients al restaurant Els Ocellets, aquesta setmana:/ Jordi Play

L’origen del nom d’Els Ocellets

Entre Can Lluís i Els Ocellets no hi ha ni 100 metres de distància. El restaurant Els Ocellets agafa el nom d’un celler que hi havia al mateix emplaçament fa 80 anys. “Jo l’havia vist de tota la vida. No tenia ni lavabo. El lavabo el vam posar nosaltres el 1984. Quedàvem allí amb els amics per esmorzar i després anar a jugar a futbol”. El nom el va posar l’anterior propietari. Al pis de sobre hi vivia una noia que li agradava i que tenia uns ocellets. Així que va decidir posar al seu local el nom de Los Pajaritos. “Nosaltres només vam catalanitzar el nom”. Inicialment, el restaurant el van obrir els dos germans Rodríguez i el Ferran Aguir, titular d’El Racó del Aguir, un altre establiment emblemàtic de la ciutat, però ara mateix Els Ocellets només és d’en Xavier.

En Xavier Rodríguez i la seva parella, Montse, a la terrassa d’Els Ocellets, a la ronda de Sant Pau / Jordi Play

Els Plats

A Els Ocellets es fa una cuina “elaborada i cuidada”, de plats tradicionals catalans, com el Xavier va veure fer a la seva mare i a la seva tia als fogons de Can Lluís. “Mantenim la cuina tradicional, però també hem incorporat plats nous”. La carta inclou autèntiques delícies per al paladar, com els arrossos de melós de bacallà, amb alls tendres i carxofa, o el d’arròs de muntanya, amb ceps, costella i botifarra. Un clàssic de la casa és l’ensaladilla Pajaritos, una sort d’ensaladilla russa feta amb productes naturals, “res de bossa”. Un altre?, les mossegadetes, cuetes de rap al forn preparades amb patates panaderes i alls tendres

Peret, Stoichkov i Collboni

Els Ocellets és un restaurant de cuina de mercat que al llarg de dècades ha vist passar molts personatges de la política, la cultura i l’esport. En Peret, veí del barri de Sant Antoni, n’era un habitual. També hi va menjar l’actor italià Vittorio Gassman i una llarga llista de jugadors del Barça com Basora, Amor i Stoichkov. Almenys dos presidents de la Generalitat, Artur Mas i José Montilla, i l’actual alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, entre molts altres.

Dues clientes al restaurant Els Ocellets, aquesa setmana, amb un quadre del mercat de Sant Antoni al fons / Jordi Play

La carta en català, des del primer dia

40 anys donen per molt. D’aquestes quatre dècades, en Xavier té un rècord especial per haver fet els àpats de dos dels primers casaments entre dones i un entre homes de la ciutat, i es mostra especialment orgullós d’haver tingut des del primer dia la carta en català, com també tenia Can Lluís. “Ara, tothom la té. Fa 40 anys no era gens habitual. Vam ser dels primers”.

Els Ocellets ha estat aquest divendres el lloc elegit per la Fundació Oncolliga, que es dedica a l’atenció psicosocial de persones amb càncer i les seves famílies, per fer un sopar solidari per a recaptar fons. No és estrany. A en Xavier i a la presidenta d’Oncolliga, la exsíndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, els uneix una amistat de dècades. Ella és una clienta habitual d’Els Ocellets i, fins i tot, disposa d’una placa amb el seu nom a la taula on sol dinar. “No podíem fer millor acte per celebrar els nostres 40 anys que aquest sopar solidari”. La iniciativa va reunir una seixantena de persones que van degustar un sopar amb maridatge de vins i caves i van participar en un bingo animat pel Joan J. Garcia i en Cesc Queral, la Vicenteta de TV3.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa