Obres estivals a més de la meitat de les escoles i instituts de Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat inverteixen 32 milions d'euros en les reformes prèvies a la represa de les classes

El Consorci d’Educació de Barcelona ha aprofitat el període estival per fer obres de reforma i millora en 154 centres educatius, més de meitat dels existents a la ciutat. La inversió s’eleva a 32 milions d’euros. Es tracta d’un pressupost finançat per l’Ajuntament de Barcelona (22,1 milions d’euros) i el Departament d’Educació de la Generalitat (9,9 milions), que permetrà realitzar un total de 207 actuacions. A més, set centres públics estrenaran un nou edifici el pròxim curs 2021-2022.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat aquest dimarts que venien d’una època de “forta desinversió” i que les institucions estan treballant a ple rendiment per “revertir” aquesta situació. El principal objectiu dels treballs és donar resposta a les necessitats dels projectes educatius amb uns espais que siguin versàtils i que es puguin adaptar als nous projectes i metodologies del sector. Així, Colau ha aprofitat per subratllat que des del consistori s’ha apostat per un “canvi de priorització” per tal de dotar de més importància la inversió destinada a les escoles.

“S’han d’aplicar canvis valents, ja que els centres educatius són una peça imprescindible a les ciutats i un element de cohesió als baris”, ha assegurat. En aquest sentit, l’alcaldessa ha afirmat que no es pot afrontar els canvis que necessitat la ciutat sense tenir-les en compte, i que les millores van més enllà “d’una capa de pintura”, ha dit.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, que ha recordat que el curs passat ha estat “complicat” i “diferent”, però que tot i això s’ha aconseguit mantenir les escoles “segures i obertes”. Així, ha destacat que cal atendre les necessitats educatives, i ho ha exemplificat a través de tres actuacions diferents: les obres de rehabilitació, la transformació de patis i la incorporació de quatre centres públics.

Actuacions i trasllats

Els set centres que estrenaran nou edifici són l’Escola La Maquinista, que deixa la seva ubicació provisional per instal·lar-se en el seu edifici definitiu; l’Escola Entença, que canvia el recinte de l’Escola Industrial pel de l’antiga presó Model; l’Institut La Sagrera, que passa del recinte de Fabra i Coats a l’equipament on fins ara ocupava La Maquinista; l’Institut Vapor del Fil, que també deixa el seu espai del recinte de Fabra i Coats per instal·lar-se al que fins ara ocupa l’Institut de La Sagrera; i el nou Institut dels Aliments de Barcelona, que s’ubicarà en alguns dels espais de Mercabarna.

Per altra banda, l’Institut Escola Tres Fonts de Les Corts (fins ara Institut Escola Plaça Comas) també estrenarà nou edifici de secundària. Finalment, ja de cara el gener de 2022, l’Institut Angeleta Ferrer tindrà un nou equipament al Carrer Marina 193. Provisionalment començaran el curs 2021-2022 en uns mòduls que deixa lliure l’Escola Entença, situats al recinte de l’Escola Industrial i adequats aquest estiu.

A més, quatre centres concertats de la ciutat s’integren en la xarxa pública el curs vinent. Aquests centres, on ara s’hi estan fent obres de reforma, són: l’Institut Escola Elisabets (antiga Escola Labouré), l’Institut Escola Sicilia (antiga Escola Marillac), l’Institut Escola Londres (antiga Escola Safa Urgell) i l’Escola Aldana (antiga Escola Sagrat Cor).

Canvis als patis

A banda de les actuacions vinculades a l’adequació dels equipaments per a les necessitats de noves escolaritzacions als centres, es posaran en marxa diferents plans. Un d’ells s’aplica als patis escolars, per millorar-ne els espais i guanyar superfície d’ombra i sòl natural amb més plantes i vegetació.

També es vol impulsar els usos comunitaris dels patis, com a equipaments oberts al barri amb activitats socials diverses, en especial els usos esportius en horari extraescolar per afavorir la pràctica esportiva en edat escolar. Aquest estiu es transformen els patis amb projectes participats en 12 escoles d’infantil i primària dels barris de Gràcia, Ciutat Vella, Sant Andreu, l’Eixample, Les Corts o Sant Andreu.

Durant l’estiu també s’executen obres per adequar els centres educatius a les noves disposicions normatives de consum energètic dels edificis. Es proposen escoles eficients energèticament, sensibles amb la lluita contra el canvi climàtic i més verdes. El Consorci d’Educació té en marxa la implantació d’un pla estratègic d’estalvi energètic i gestió remota de les instal·lacions, que aquest estiu s’implanta en 68 centres educatius de la ciutat.

També s’està portant a terme un programa de pintures, per renovar i dignificar els edificis escolars, i un altre de cuines, que permetrà reformar els espais existents. Finalment, pel que fa a la renovació de mobiliari, la inversió prevista de la ciutat aquests dos anys, entre nou mobiliari de curs i renovació del mobiliari existent és de 3 milions d’euros, finançats el 66% per l’Ajuntament de Barcelona i el 33% per la Generalitat.

Més informació

Nou comentari