Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou protocol d’actuació contra les agressions sexuals a les discoteques
  • CA

“La Júlia té calculat que en un trajecte d’un minut entre la pista de ball i la barra de bar de la discoteca li poden arribar a tocar el cul fins a tres vegades”. Així de contundent comença el relat que el TOT Barcelona fa d’una nit de festa de l’any 2019. En aquell moment, ni les sales ni l’administració havien començat a moure’s per detectar possibles casos d’assetjament sexual a les discoteques de Barcelona. De fet, queixes com aquesta són el punt de partida del projecte pilot ‘No callem’, que s’impulsa fa quatre anys per prevenir actes de violència de gènere en el camp de l’oci nocturn. Després de la satisfacció pels bons resultats, l’Ajuntament ara ampliarà la col·laboració amb les sales de festa per millorar la seguretat.

Què implica el nou protocol?

Durant aquesta primera fase, el consistori s’havia proposat formar els professionals de les sales i festivals per poder detectar conductes violentes vers la dona. “No teníem idea de com calia actuar molts cops i això, òbviament, complicava que les noies decidissin explicar-ho”, va comentar el gerent de Razzmatazz, David Torrents, a aquest diari fa dos anys. Ara, el projecte amplia l’objectiu d’aquest protocol i una quarantena de sales nocturnes de la ciutat es comprometen a avisar l’Ajuntament amb un màxim de 36 hores si detecten cap cas d’agressió o assetjament sexual.

L’acord també contempla que les sales també revisaran i comprovaran tots els casos que apareguin a les xarxes socials, assessoraran telefònicament les víctimes sobre què poden fer i es facilitarà al consistori dades setmanals sobre la quantitat de casos de violència de gènere detectats a la sala. Més enllà de les sales de festes, alguns dels festivals més coneguts de la ciutat, com el Primavera Sound, el Sónar o el Cruïlla, també han signat el protocol i es comprometen a de reportar aquestes dades durant el festival.

Optimisme amb el nou ‘No callem’

Les sales de festa celebren l’acord. Durant la seva atenció als mitjans, Torrents ha dit que hi ha un “canvi de mentalitat” entre els cambrers i treballadors de l’oci nocturn. Pel gerent de Razzmatazz, programes com ‘No callem’ serveixen perquè tothom “se senti segur des del primer moment”. I en aquest sentit, ha demanat que ningú amagui cap acte que impliqui violència de gènere. Qui també ha valorat el programa és la responsable de la Sala Sidecar, Fátima Maellada, la qual considera que “malgrat que hi hagi casos al nostre entorn, tenim les eines necessàries per saber actuar amb cadascuna de les persones involucrades, atendre víctimes, afrontar-los i tractar d’erradicar-los”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa