Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou intent per fer caure el ‘Porta a Porta’, que resisteix a Sant Andreu

Quan algú parla del ‘Porta a Porta’ la tensió de l’entorn puja automàticament. Ja fa temps, des que l’Ajuntament va decidir impulsar-lo al barri de Sant Andreu, que el nou sistema és motiu de disputa política als plenaris i de discrepància al carrer. Aquesta setmana, el ‘Porta a Porta’ ha resistit a un nou intent de defenestrar-lo. Junts ha portat a la Comissió d’Ecologia de l’Ajuntament una petició per substituir el sistema per uns contenidors intel·ligents, però el vot en contra dels patits del govern i l’abstenció d’ERC ha impedit que la proposta prosperi.

El regidor d’Emergència climàtica i Transició ecològica, Eloi Badia, ha criticat aquesta setmana que Junts catalogui com a “urgent” l’aturada del ‘Porta a Porta’, ja que el mateix govern ha anunciat que no ampliarà el sistema a altres barris fins que no passin les eleccions. I per la seva banda, Francina Vila, de Junts, li ha retret que no prengui “una decisió política”, encara que aquesta no tingui efecte fins al 2023.

Les alternatives tampoc generen consens

Per la seva banda, Esquerra Republicana (ERC), a qui el sistema agrada, va decidir abstenir-se a la votació per “manifestar el seu descontentament amb la gestió de l’Ajuntament”, segons ha expressat el regidor republicà Max Zañartu al TOT Barcelona. El regidor, però, tampoc considera que la solució passi pels contenidors intel·ligents i acusa Junts de fer “electoralisme” amb aquesta disputa. Però els junters neguen que vulguin treure rèdit polític del descontentament d’una part dels veïns. En aquest sentit, Francina Vila assegura, a preguntes del TOT, que “fa temps que treballem i apostem pel contenidor intel·ligent”.

En el que sí que es posen d’acord els dos partits és en el fet que els més aplicats haurien de pagar menys. Segons el representant d’ERC, “Barcelona hauria de tenir sistema de recollida individualitzat en què la gent que recicla més paga menys”. Junts, que comparteix opinió, va un pas més enllà i titlla l’actual cànon de l’aigua “d’injust”.

Alcaldes de Junts i ERC impulsen el ‘Porta a Porta’

La neteja de la ciutat és un dels punts clau de l’ideari programàtic dels partits. Els Comuns mai han amagat que aquest és el seu sistema preferit. A l’altra banda del Govern, en canvi, l’opció genera més dubtes i el neguit veïnal de Sant Andreu ha acabat diluint les ganes d’iniciar el ‘Porta a Porta’ en altres districtes liderats pel PSC. ERC, tot i que de forma discreta, sí que veu opcions d’èxit a la recollida selectiva i allà on governa és una dels sistemes preferits. I Junts, tant taxatiu a Barcelona, també ha optat per aquesta opció en altres zones del país.

A la comissió d’ecologia, de fet, Eloi Badia va replicar Junts esmentant els alcaldes independentistes que opten per aquest sistema. Una declaració que va contestar ràpidament la representant del partit de Borràs i Turull, recordant que són un formació amb “diferents sensibilitats”. I mentrestant, a l’altra banda de l’oposició, ERC demana al govern que sigui atrevit i implementi el ‘Porta a Porta’ “amb totes les conseqüències”.

Manifestació contra el porta a porta a Sant Andreu / Jordi Play
Manifestació contra el porta a porta a Sant Andreu / Jordi Play

El carrer, també dividit

Al carrer, la situació és similar. Alguns veïns no han aconseguit adaptar-se mai al nou sistema i constantment manifesten el seu malestar amb imatges de la brossa a les xarxes socials. En canvi, l’Associació de Veïns Sant Andreu de Palomar continua creient que és el sistema que necessita Barcelona i creu que, amb el temps, s’ha anat corregint les situacions més anòmales.

Alguns detractors critiquen que les bosses es deixin a terra i han alertat de la presència de porcs senglars que baixen a Sant Andreu a la recerca de menjar. Els opositors també critiquen la poca resposta de l’Ajuntament. Per exemple, l’Associació de Veïns Sant Andreu Sud va recollir més de 4.000 firmes per queixar-se al plenari que, asseguren, van ser ignorades. I el moviment ‘Fans del Porta a Porta’, un dels més combatius, recorda que “informar no és sinònim ni de dissenyar ni de debatre” i reclama un “diàleg entre iguals”.

Però no tothom del barri ho veu de la mateixa manera. Hi ha altres veïns que lamenten al TOT que el ‘Porta a Porta’ s’hagi convertit en un “moviment anti-Colau” sense importar si és el que el barri necessita o no. I sobre això, representants de l’associació Sant Andreu de Palomar diuen que s’han anat fent reunions per veure què agrada i què no, i que els responsables tenen la voluntat de seguir millorant-lo.

Continuarà.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Paiporta a octubre 24, 2022 | 13:15
    Paiporta octubre 24, 2022 | 13:15
    "Porta a porta" és el nom d'un programa de la RAI 1 el canal de TV generalista de la radiotelevisió pública italiana. Una altra cosa és el què intenta fer l'administració de Barcelona per a que es faci, i es faci millor, el triatge dels residus domèstics. Si hi hagués molta més gent que destries plàstics, papers i cartrons, vidre, olis usats i rebuig, molta més gent s'adonaria que aleshores la bossa més reduïda resultant, en general, és la del rebuig o contenidor "gris". Cosa que no cal ésser gaire observador per a adonar-se que al municipi de Barcelona això no s'esdevé així.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa