Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Mossos protegeixen l’estand de l’exèrcit espanyol d’una protesta al Saló de l’Ensenyament
  • CA

Els Mossos d’Esquadra han enviat una desena d’agents per protegir l’estand de l’exèrcit espanyol d’una protesta al Saló de l’Ensenyament. Una trentena de manifestants, convocats per la plataforma Desmilitaritzem l’educació, s’han concentrat com fan cada any al crit de “Les armes no eduquen, les armes maten!” i “Hi ha un estand tacat de sang”. La novetat d’aquesta edició és que la policia catalana no els ha deixat acostar-se fins a l’estand, on els comandaments de l’exèrcit ja els esperaven per rebre’ls i dialogar amb ells.

A mig matí, i tan bon punt s’ha començat a sentir una remor creixent de consignes antimilitars, dues patrulles dels Mossos, que ja esperaven la protesta al costat de l’estand, s’ha col·locat ràpidament al mig del passadís per barrar el pas dels manifestants, que en cap moment han fet l’intent de traspassar el cordó. Poc després mitja dotzena d’agents de l’ARRO han aparegut i ha fet una altra línia de protecció, de manera que ja era impossible que els activistes poguessin fer res més que cridar les seves consignes i llegir el manifest que tenien preparat.

“No sabrien què fer sense nosaltres”, comentava amb to de burla un dels militars a primera hora del matí. Conscients que les protestes estaven assegurades, els comandaments ja venien amb el discurs après. De fet, l’exèrcit esperava que hi ha la normalitat de cada anys. “Què es noti que vivim en democràcia”, deia un altre dels alts càrrecs de l’exèrcit espanyol. “Venim a explicar la nostra oferta formativa, com fem cada any”, explicava el coronel Castuera, un altre dels habituals del Saló de l’Ensenyament. En les últimes dues edicions, entre 7.500 i 8.000 estudiants s”han acostat en algun moment a l’estand per preguntar. 

Dos joves pregunten a l'estand de l'exèrcit espanyol al Saló de l'Ensenyament / ACN

Dos joves pregunten a l’estand de l’exèrcit espanyol al Saló de l’Ensenyament / ACN

Els militars, en segon pla

L’exèrcit espanyol fa temps que prefereix mantenir un perfil baix durant el Saló de l’Ensenyament perquè sap que no té el suport polític, més enllà del ministeri de Defensa, ni social. El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ja marcava distància només arribar al recinte de Fira de Montjuïc. “Si la conselleria organitzés el saló, no convidaria l’exèrcit, però no podem triar qui ve“, ha dit. “En qualsevol cas el Saló de l’Ensenyament no és el lloc apropiat perquè l’exèrcit posi un estand”. La directora del saló, Laura Pararols, ha defensat el paper de la Fira i ha recordat que Defensa ofereix estudis reglats i que compleixen tots els requisits per estar a l’esdeveniment.

La tradicional passejada inaugural de les autoritats semblava una persecució a càmera lenta per tot el recinte. El conseller Bargalló, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i la tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Laia Ortiz, saltaven d’un estand a l’altre –sense ordre aparent i amb constants canvis de sentit– mentre el tinent coronel Alonso i el coronel Castuera s’ho miraven des de lluny, sense voler perdre el ritme de la comitiva, però sense integrar-se a la comitiva.

Els comandaments de l'exèrcit es miren de lluny la comitiva d'autoritats / XFDC

Els comandaments de l’exèrcit es miren de lluny la comitiva d’autoritats / XFDC

Una catifa per tapar la protesta de l’any anterior

Les mirades creuades dels polítics i dels tècnics s’anaven succeint i ningú gosava dirigir la paraula als militars, més enllà dels seus propis assessors. Fins que, en un moment de pausa, el president de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha decidit trencar el gel i ha anat a saludar-los, però la comitiva s’ha tornat a posar en marxa de seguida i tothom ha continuat al seu lloc: les autoritats anant a correcuita d’un lloc cap a l’altre i els militars mirant-s’ho amb calma.

Al final, després de 45 minuts d’anar amunt i avall, els comandaments han donat per acabada la seva contribució a la comitiva i han posat rumb al seu estand, que aquesta edició ha estrenat una lluent catifa verda que han col·locat estratègicament perquè a terra encara queden restes de pintura groga de la protesta de l’any passat. Només arribar, el tinent coronel ja té feina: “Què s’ha de fer per ser Guàrdia Civil?”, pregunta un jove que, entre rialles dels seus amics, s’ha decidit a demanar informació.

Al terra encara hi ha restes de pintura de la protesta de l'any anterior / XFDC

Al terra encara hi ha restes de pintura de la protesta de l’any anterior / XFDC

 

 

Més notícies
La Generalitat rebutja la presència de l’Exèrcit al Saló de l’Ensenyament
Notícia: La Generalitat rebutja la presència de l’Exèrcit al Saló de l’Ensenyament
Comparteix
Creuen que les forces armades no haurien d'estar presents al Saló de l'Ensenyament
El ministeri trenca el silenci i assegura que l’exèrcit serà al Saló de l’Ensenyament
Notícia: El ministeri trenca el silenci i assegura que l’exèrcit serà al Saló de l’Ensenyament
Comparteix
La ministra Margarita Robles ha contradit la informació que diversos mitjans havien publicat hores abans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa