Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El ministeri trenca el silenci i assegura que l’exèrcit serà al Saló de l’Ensenyament

Embolic majúscul. Després que diversos mitjans publiquessin que l’Exèrcit no participaria en la pròxima edició del Saló de l’Ensenyament, que se celebrarà del 20 al 24 de març de 2019, el Ministeri de Defensa ha sortit per desmentir-ho taxativament a última hora. La ministra Margarita Robles ha sortit a última hora del dia per demanar “que no hi hagi cap dubte” que hi haurà l’estand de les Forces Armades, explicant la seva tasca i com ingressar-hi. L’anunci del govern espanyol, doncs, rebutja la informació avançada pel diari ABC i publicada per diversos mitjans, que assegurava que per primera vegada l’Exèrcit no tindria espai a la clàssica trobada vinculada a l’educació. Sobre aquesta informació, fonts del Saló de l’Ensenyament havien confessat aquesta tarda al TOT Barcelona que no tenien “constància oficial” de la decisió del ministeri. “Nosaltres estem oberts a diverses entitats i són elles les que decideixen participar o no”, havien apuntat aquestes mateixes fonts. De la mateixa manera, el departament de defensa, al ser contactat per aquest diari, no havia volgut aclarir quin era el seu posicionament.

Robles, en una compereixença des de Brussel·les ha aprofundit recordant que les forces armades “són un exemple” i ha insistint que seran a Barcelona “defensant la pau i la llibertat”, així com ho fan a moltes altres fires. També en aquesta línia, ha apuntat que “les forces armades estan presents a tots els llocs on són requerides, i a més ho fan amb una gran responsabilitat”.

L’alcaldessa Ada Colau, en declaracions d’aquest matí, no havia entrat a valorar la possible retirada dels militars i s’havia limitat a recordar que l’Ajuntament sempre ha donat suport a la demanda històrica d’evitar la presència de l’Exèrcit al saló. La pressió ciutadana s’ha traduit en reiterades protestes cada any al saló demanant “desmilitaritzar l’Educació”. De fet, Colau també va expressar personalment la seva preferència als militars presents al saló el 2016, en la seva primera visita a la cita firal com a líder del consistori. 

Desconcert durant tot el dia

Les reaccions davant la informació que assegurava que no hi hauria estand de l’Exèrcit a la fira no s’han fet esperar durant tota la jornada. El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández, ha arribat a criticar la complicitat del Govern estatal amb l’alcaldessa i ha lamentat que entre les dues institucions s’hagués aconseguit vetar l’entrada de l’Exèrcit al Saló de l’Ensenyament. “Pedro Sánchez i el PSOE avalen els insults i menyspreu de Colau a les Forces Armades”, ha asseverat. També el PP estatal ha reaccionat d’immediat a la notícia: el portaveu de Defensa al Senat, Luis Rogelio Rodríguez-Comanador, ha rebutjat durament en un comunicat l’exclusió de les Forces Armades i ha reclamat explicacions a la ministra de Defensa. Ciutadans també ha mogut fitxa i ja ha presentat una pregunta al Congrés sobre la retirada de l’estand, que veia com una cessió a Podemos i a l’alcaldessa barcelonina, a més d’una “cessió” al nacionalisme català. Inés Arrimadas ha qualificat la decisió de “sanchisme en estat pur”, mentre que Albert Rivera ha proclamat que el president espanyol s’està “agenollant” dels seus socis “separatistes” i està “humiliant” els servidors públics.

El Saló de l’Ensenyament 2019  se celebrarà del 20 al 24 de març a la Fira de Barcelona. En la darrera edició, fa mig any, l’Exèrcit va assegurar que uns 7.500 joves s’havien acostat a l’estand militar. El 2017 Defensa va rebre 1.600 sol·licituds des de Catalunya per ingressar a les forces armades. “El Ministeri de Defensa és una institució més de l’Estat, i com a tal, ha d’oferir i informar als seus ciutadans de tot el que disposen”, va assegurar aleshores Luis Castuera, Coronel Delegat de Defensa a Catalunya. A més de matisar que l’estand no buscava “crear polèmica”, el coronel va reivindicar que accedir a informació sobre l’oferta educativa que ofereix el Ministeri de Defensa “és un dret que tenen tots els ciutadans”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ramon a novembre 20, 2018 | 05:42
  Ramon novembre 20, 2018 | 05:42
  Fora els mikitars i els civils espanyola!
 2. Icona del comentari de: Elia a novembre 20, 2018 | 07:28
  Elia novembre 20, 2018 | 07:28
  I que els hi ensenyeran als nens? A pegar a les iaies?
 3. Icona del comentari de: Joan Serra a novembre 20, 2018 | 09:29
  Joan Serra novembre 20, 2018 | 09:29
  L'exercici hi té cabuda al saló , l'exèrcit ha d'estar a l'escassedat , concretament , a la " cantina" que és on fan vida els militars
 4. Icona del comentari de: JordiP a novembre 20, 2018 | 12:53
  JordiP novembre 20, 2018 | 12:53
  "Reservado el derecho de admisión". Ja ha pensat el Ministeri de defensa que el Comité d'admissió del Saló pot rebutjar la sol·licitud de l'exèrcit?
 5. Icona del comentari de: remigio III a novembre 20, 2018 | 17:26
  remigio III novembre 20, 2018 | 17:26
  L'exèrcit franquista. Si, era d'esperar. El nostre encara no està operatiu. Hem de comprendre que l'exèrcit ocupant, mostre les seues amenaces visualment, als nostres ciutadans. Avis de navegants.
 6. Icona del comentari de: joanr a novembre 20, 2018 | 17:26
  joanr novembre 20, 2018 | 17:26
  I l'alcaldessa Colau què farà? anirà a saludar els caporals del "noble ejército español"?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa