Mor el fundador i primer cap de colla dels Castellers de Barcelona

Josep Sala tenia 82 anys i ha deixat un escrit de comiat serè i optimista en què explica que "déu n'hi do" del que ha pogut fer al llarg de la vida

Els Castellers de Barcelona han comunicat avui la mort, aquesta matinada, del seu fundador i primer cap de colla, Josep Sala. Tenia 82 anys, havia nascut a Vilafranca del Penedès i havia començat allà, de nen, la seva trajectòria com a casteller. Quan era jove, la seva família es va traslladar a Barcelona, i així va portar els castells a la ciutat, on és molt estimat pel teixit associatiu i on ha rebut els premis Sant Martí (2008), atorgat pel districte, i el Premi a la Trajectòria Castellera de la revista Castells.
 

L’escrit que ell mateix havia redactat per quan arribés l’hora de “marxar d’aquest món” reflecteix el caràcter aquesta figura capdal del món casteller. Amb serenitat i optimisme, s’adreça a “família, amics, companys, coneguts i desconeguts” per acomiadar-se’n i posar en valor tot el que la vida li ha permès fer al llarg de les vuit dècades que ha viscut. Acaba amb una frase molt clara: “En general la valoració que faig del meu pas pel món és DÉU N’HI DO”, majúscules incloses.

El text complet del comiat que ha deixat escrit

“Fa temps que penso que quan marxi d’aquest món, he de ser jo que m’acomiadi. En comptes de les esqueles habituals, prefereixo deixar escrites unes paraules adreçades als altres. Ben mirat, els escrits que veus de vegades, com si pogués llegir-los qui se n’ha anat, no tenen receptor.

Bé doncs, FAMÍLIA, AMICS, COMPANYS, CONEGUTS i DESCONEGUTS, el temps que hem conviscut ha estat bé. Potser una mica curt… De tota manera, com que en aquest món hi estem de pas, ja podíem comptar-hi que anirem passant.

Segur que m’hauran quedat coses per fer, perquè aquest món és tan ric i divers, i interessant, que no hi ha temps per tot el que ens pot atraure. Però vaja, déu n’hi do, el que he pogut fer. Tot i que algunes coses, potser les faria d’una altra manera.

En general la valoració que faig del meu pas pel món és “DÉU N’HI DO”.

El comiat que va deixar escrit Josep Sala, fundador dels Castellers de Barcelona, mort aquesta matinada. L'entitat castellera ha difós el text en comunicar la seva mort

El comiat que va deixar escrit Josep Sala, fundador dels Castellers de Barcelona, mort aquesta matinada. L’entitat castellera ha difós el text en comunicar la seva mort

Segons explica avui moncasteller.cat, el 1958 va fundar el Cos de Castellers de Ballets de Catalunya, que va durar només cinc anys però que va posar la llavor per al que serien els Castellers de Barcelona, fundat per Josep Sala i altres convilatans de Vilafranca establerts a Barcelona el 1969. Ell va ser el primer cap de colla, fins al 1976, i després va tornar a ocupar el càrrec temporalment mitja temporada del 1986. Amb ell com a líder, els de Barcelona van assoliar els primers castells de 7, als anys 70.

Més informació

Nou comentari