Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més de la meitat dels metges de Barcelona ciutat han fet vaga

Més de la meitat dels metges que havien de treballar avui als ambulatoris de Barcelona ciutat han secundat la convocatòria de vaga d’aquest dilluns, adreçada al personal sanitari però especialment als facultatius. Es tracta de la primera de cinc jornades d’aturada per reclamar, entre altres punts, més temps per atendre a cada pacient a les consultes públiques i concertades. La mitjana del torn de matí i del torn de tarda arriba al 52% de seguiment, segons les dades que ha fet públiques aquest vespre la conselleria de Treball de la Generalitat de Catalunya. En concret han fet vaga 184 dels 324 metges del torn de matí –el que suposa el 56,79% de la plantilla– i també 224 dels 431 doctors del torn de tarda –un 48,03%–. L’altra cara de la moneda són els metges que sí han anat a treballar, fos perquè estaven assignats als serveis mínims decretats per Treball o per voluntat pròpia. En aquest cas han estat 140 professionals al matí –98 per serveis mínims– i 207 a la tarda –161 obligatòriament–. 

Entre la resta de professionals sanitaris cridats a la vaga, el seguiment ha estat molt menor al llarg de tot el dia. Així, han secundat la convocatòria només el 6,03% del torn de matí –és a dir, 47 treballadors d’un total de 780– i el 7,98% del torn de tarda –és a dir, 67 treballadors d’un total de 840–. 

Als ambulatoris la jornada ha transcorregut sense grans incidències, com coincideixen tant el Departament de Salut com els treballadors consultats. Les urgències d’Atenció Primària han funcionat al 100%, segons la conselleria. La majoria dels pacients no prioritaris han preferit reprogramar les visites i evitar així esperes innecessàries, de forma que les sales d’espera han quedat pràcticament buides en centres usualment tan concorreguts com el CAP Manso o el CAP Drassanes. De fet l’afluència ha caigut fins a un 62,31% a la ciutat, el percentatge més alt de Catalunya, segons Treball. En general els usuaris fan costat als facultatius en la reividicació de més inversió en la sanitat pública i posar fi a les retallades. 

L’Institut Català de la Salut i els representants dels metges s’han reunit de nou aquesta tarda a Treball per explorar vies d’acord i negociar una eventual anul·lació de la resta de jornades de vaga, que convoquen conjuntament Metges de Catalunya (MC) i CGT (Rebel·lió Atenció Primària). Al migdia, un miler de metges han tallat el trànsit a l’avinguda Gran Via de Barcelona i del carrer Balmes, davant de l’Institut Català de la Salut (ICS). Han cridat consignes com ‘Atenció Primària, digna i respectada’ i ‘Fora retallades dels nostres CAP’. Els metges reclamen millores immediates tant pel que fa a la pressió assistencial, és a dir, a la càrrega de feina que suporten, com pel que té a veure amb recuperar el poder adquisitiu que han perdut durant els anys de les retallades. Volen, per exemple, reduir el nombre de visites a un màxim de 28 al dia, xifra que implica necessàriament ampliar la plantilla.

Més notícies

Un miler de metges tallen la Gran Via durant la jornada de vaga

Notícia: Un miler de metges tallen la Gran Via durant la jornada de vaga
Comparteix
Els professionals sanitaris han cridat consignes com 'Atenció Primària, digna i respectada' i 'Fora retallades dels nostres CAP'

Metges i pacients, units per la millora de les condicions sanitàries

Notícia: Metges i pacients, units per la millora de les condicions sanitàries
Comparteix
Les pantalles informatives del CAP Manso de Barcelona informen que la majoria de metges fan vaga mentre es manté el servei d'atenció a urgències

Els serveis mínims de la vaga de metges seran d’entre el 25% i el 33%

Notícia: Els serveis mínims de la vaga de metges seran d’entre el 25% i el 33%
Comparteix
El 100% del personal d'urgències treballarà durant els 5 dies que durarà la protesta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa