Maragall demana a Colau que pressioni l’Estat perquè deixi atracar l”Open Arms’ a Barcelona

El lider d'ERC a l'Ajuntament posa a prova els equilibris del govern municipal amb el PSOE

Ernest Maragall pressiona Ada Colau perquè pressioni el govern espanyol, del PSOE, per acollir el vaixell Open Arms, cosa que tensa l’equilibri entre els dos partits del govern municipal, comuns i PSC.

En una carta adreçada a l’alcaldessa de Barcelona que ha entrat al registre municipal aquest divendres –i que després ha difós–, el líder d’ERC li demana que faci lobby amb el govern de la Generalitat i el Port per obligar el govern espanyol a autoritzar el vaixell humanitari d’Óscar Camps a atracar a la ciutat, ja que fa una setmana que navega pel Mediterrani amb 121 refugiats a bord. Fins ara, el govern espanyol ha insistit que ha de ser Itàlia o Malta, els països més propers a la posició de l’embarcació, els que obrin un port per a l’Open Arms

Maragall considera que “Barcelona no pot mostar-se passiva o romandre en la mera denúncia”, sinó que “ha de passar a l’acció i prendre les decisions oportunes i conseqüents”. Vol que l’Ajuntament s’afegeixi a l’oferta que ja ha fet la Generalitat i, juntament amb el Port de Barcelona, facin un front comú de tres institucions que s’ofereixin per gestinar l’arribada dels resfugiats. Per al president del grup municipal d’ERC, és hora de fer un “salt qualitatiu” i encapçalar “una iniciativa potent” per crear una xarxa de ciutats que proporcionin recursos per a l’acollida. I demana tenir present que la responsabilitat de l’Ajuntament és “passar dels gestos a la realitat”.

Si finalment l’Open Arms no vingués a la capital catalana sinó que atraqués a València, que també s’hi ha ofert, Maragall proposa que  
Barcelona es mostri disposada a compartir les despeses d’acollida.

[r:1]

Aquesta setmana, Colau va fer un tuit que demanava als “estats europeus”, sense esmentar-ne cap en concret, a acollir els refugiats i desencallar la situació de l’Open Arms, que sempre ha tingut el suport explícit, material i publicitat de l’Ajuntament dels comuns. Ara mateix, reclamar que se’ls deixi atracar en qualsevol port de l’estat espanyol és material sensible, i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va haver de respondre si estava d’acord amb el tuit de l’alcaldessa. Ell va surfejar la pregunta assegurant que “l’alcaldessa parla per tot el govern municipal” i assenyalant cap a la Unió Europea com a responsable de no tenir “una política comunca de migració”. 

Més informació

Nou comentari