Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns de Barcelona i Montcada reclamen salvar l’horta de la Ponderosa
  • CA

Entitats veïnals, socials i culturals de Barcelona i Montcada i Reixac reivindiquen en un manifest que es blindi el sòl agrícola de la Ponderosa, els últims grans camps de cultiu dins del terme municipal de la capital. Estan al barri de Vallbona, al districte de Nou Barris i al límit amb Montcada, encastats entre la línia ferroviària i el tram final de la Meridiana. Els firmants reivindiquen que són “els únics horts on encara hi creixen verdures amb l’aigua del Rec Comtal”, la sèquia medieval que va donar continuïtat a l’aqüeducte romà i de la que perviuen diversos trams visibles i en servei.

Com va explicar el TOT Barcelona en aquest reportatge, l’esclat de la bombolla immobiliària va frenar un projecte de 2.000 habitatges sobre els terrenys cultivats i ara una part del veïnat intenta enterrar del tot aquella idea. Es tracta d’un punt de discrepància entre Bcomú –partidària de mantenir l’ús agrícola– i PSC –que vol fer-hi pisos socials–, que s’hauria de llimar en cas que finalment prosperi l’acord de govern que defensa Ada Colau.

El Rec Comtal al seu pas pels horts de Vallbona / D.C.

El Rec Comtal al seu pas pels horts de Vallbona. / D.C.

“Tristament aquest darrer hivern el pagès que duia els horts, en Juan Ortuño, es va morir”, lamenta el manifest, que també recorda que “setmanes després del seu traspàs la venta directa de verdures es va aturar”. Els veïns alerten que “els timbals de l’especulació immobiliària ressonen” i reivindiquen que aquest espai “reduït i trinxat per infraestructures” ja era l’exemple palpable de la “sobirania alimentària” i la “venda de proximitat” de les que tant parlen els programes electorals molt abans que es posés de moda aquesta expressió.

El manifest l’han impulsat les entitats que formen part de la taula comunitària del Rec Comtal i anirà recollint suports mica en mica els propers dies. Inclou 6 reivindicacions concretes, encapçalades per l’impediment de “cap construcció” a l’actual horta, la represa de la venta directa a la finca i l’ús de l’espai per a la formació professional de joves dels barris de l’entorn en agroecologia. També volen reservar una porció per a “horts comunitaris i socials dinamitzats per monitors”, acompanyar la transformació amb participació veïnal i vincular la Ponderosa al projecte comunitari de dinamització del Rec Comtal iniciat fa dos anys i finançat pel Consorci del Besòs.

Més notícies
Els últims horts de Barcelona desafien una mort anunciada
Notícia: Els últims horts de Barcelona desafien una mort anunciada
Comparteix
L'esclat de la bombolla immobiliària va frenar un projecte de 2.000 habitatges sobre el cultiu i ara l'actual govern i una part del veïnat voldrien aparcar aquella idea
Collboni al barri de “s’ha matao Paco”
Notícia: Collboni al barri de “s’ha matao Paco”
Comparteix
El candidat a l'alcaldia de Barcelona del PSC visita Vallbona i Torre Baró per prendre el pols a una part de Nou Barris en precampanya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa