Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una manifestació independentista i una altra de Vox, a la mateixa hora demà a Barcelona

El Ministeri de l’Interior ha autoritzat una manifestació de la Plataforma 3 d’octubre convocada per aquest dissabte a les 12h a la plaça Sant Jaume de Barcelona limitada a una cinquantena de persones per a garantir la seguretat sanitària. L’entitat, que va comunicar la concentració el 10 de maig, considera “un èxit” haver “aconseguit” l’autorització de la marxa en un context de “segrest de les competències de la Generalitat” en què el dret de manifestació per part de l’estat espanyol ha estat “sistemàticament vulnerat”.

Alhora, una altra manifestació de caire oposat, estarà recorrent els carrers de la capital catalana: la de Vox. Aquesta formació d’ultradreta ha aconseguit que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) invalidés l’ordre del ministeri d’Interior, que va prohibir la marxa de cotxes que el Vox havia proposat que es dués a terme a les quatre capitals de província catalanes. Els magistrats consideren que no hi ha cap risc veritable per a la salut pública en una manifestació que es farà des de l’interior dels vehicles.

El TSJC, en canvi, sí acota la durada de la marxa. Apunta que s’ha de celebrar entre les 11:30h i les 12:30h. Temps de sobres per fer el recorregut plantejat, que comença a la plaça Francesc Macià i acaba a la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya.

La proposta per desconfinat “drets i llibertats”

Des de la plataforma 3 d’octubre, asseguren que aquesta és la “primera mobilització no prohibida a Catalunya” però lamenten que les condicions “continuen sent una retallada del dret de manifestació”.L’entitat critica que des de l’inici de l’estat d’alarma hi ha hagut “repetides vulneracions de drets fonamentals” que han estat “imposades” pel govern espanyol i “amb el suport de la conselleria d’Interior”. En aquest sentit denuncien “les detencions i identificacions realitzades pels Mossos”, especialment les del dimarts passat convocades sota el lema ‘Recuperem els carrers’ al barri de Gràcia.

La Plataforma 3 d’octubre va fer la primera comunicació de la manifestació el 10 de maig al Departament d’Interior, però tres dies més tard el Ministeri de l’Interior va respondre amb la prohibició de la marxa. Van enviar una nova petició reforçant les mesures de seguretat el 16 de maig i aquest divendres han rebut la resposta.

El document estableix que la manifestació “es pot celebrar a condició que s’adoptin les mesures de seguretat”. L’entitat recorda que el dret de manifestació “només es pot prohibir des de raons fonamentades d’ordre públic i de perill per a persones i bens” i consideren que les mobilitzacions comunicades “sempre” han tingut en compte les mesures de seguretat i aforaments limitats.

Afegeixen que “aquestes prohibicions sumàries en cap cas han anat acompanyades de propostes proactives que poguessin fer compatible els drets fonamentals de protecció de la salut amb el dret, també fonamental, de manifestació”.

També critiquen “l’aplicació d’una doble vara de mesurar” del govern espanyol. “Mentre col·lectius, plataformes, organitzacions polítiques i sindicals d’esquerra trobem tot tipus de persecució, la dreta es manifesta sense cap mesura de seguretat i sota la permissivitat policial”, lamenten.

Valoren negativament l’informe desfavorable de la Guàrdia Urbana de Barcelona “sense cap proposta de mesura correctiva que permetés la conciliació de drets”. En aquest sentit consideren que l’executiu barceloní “hauria de propiciar polítiques de reconeixement dels drets socials i de ciutadania”.

“Per últim, la negativa del Ministeri de l’Interior a donar resposta a la ciutadania en el seu idioma significa mantenir-se en el constant posicionament colonialista de l’estat espanyol des de la seva creació el 1718 amb el Decret de nova planta”, reblen en un comunicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa