Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una detinguda, empentes i cartells requisats per protestar a Gràcia
  • CA

La crida de col·lectius anticapitalistes de Barcelona per sortir a les places de diversos barris de la ciutat a protestar per la gestió de l’estat d’alarma ha acabat amb escenes de tensió amb els Mossos d’Esquadra. Una dona, de fet, ha quedat detinguda després de negar-se a ser identificada i forcejar amb els antiavalots, mentre desenes de persones criticaven l’actuació policial a la Vila de Gràcia. Després de la detenció, diversos manifestants han intentat evitar que s’enduessin la dona i han arribat a obrir la porta del vehicle policial. Els agents que feien la cobertura del cotxe que s’enduia l’arrestada han respost amb empentes a tort i a dret i algun cop de porra. Finalment, el cotxe ha sortit disparat pel carrer del Diluvi.

Minuts abans s’ha produït una discussió pujada de to quan un agent antiavalot de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) ha tret de les mans un cartell a un jove que passejava per la plaça de la Vila de Gràcia. Aquest jove era el David, que ha explicat que l’agent li ha fet saber que només pot passejar si no ensenya “cap reivindicació política”. Això ha indignat el noi, que ha recordat que precisament protestaven “per defensar la llibertat d’expressió, entre d’altres causes”.

Després de fer passejar el David fins a la vora de la furgoneta de l’ARRO, els Mossos l’han deixat anar, però sense el cartell que clamava missatges contra el sistema capitalista. De fet, la protesta simultània a les vuit del vespre d’aquest dimarts a diversos punts de la ciutat té per lema “la vida abans que el capital” i va en la línia de criticar la gestió de la crisi del coronavirus per part dels governs.

Abans, els Mossos han identificat diverses persones a la plaça. Segons argumentaven els agents, demanaven el document d’identitat a aquelles persones que estaven aturades, ja que deixaven de passejar –el supòsit que es planteja com a fet permès durant la fase 0. També els han retirat a diversos manifestants les pancartes que duien a les mans i se les han endut en forma de grapat. De fet, qui s’ha endut més folis ha estat l’inspector i cap de l’ARRO, Jordi Arasa.

El mosso, condemnat per colpejar amb la porra al marge dels protocols, és un vell conegut de l’ambient anticapitalista. La seva presència aquest vespre a la plaça no ha fet més que encendre els els ànims entre els manifestants, especialment després que es detingués una participant. Havia estat ell qui havia anat a buscar-la per demanar-li la identificació i, quan ella s’ha negat, la conversa ha anat pujant de to fins que l’han acabat detenint tot i els seus intents per restir-se. Fonts policials han indicat a l’ACN que la dona també ha escopit un agent.

En total, una setantena de persones han fet acte de presència a la plaça gracienca i s’han cantat clams com “que la crisi la paguin els rics”.

A altres zones com el Raval, també s’han produït moments de protestes entre els veïns mobilitzats que havien seguit la convocatòria i la Brigada Mòbil (BRIMO) que ha intentat identificar-ne els participants. Altres mobilitzacions –amb suport de grups polítics vinculats a la CUP– han ocupat places de Sant Andreu, Nou Barris o el Guinardó.

Està previst que les pròximes setmanes, cada dimarts a les vuit del vespre, es repeteixin les mateixes protestes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa