Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Escola Entença inicia el camí cap als tribunals per recuperar la ubicació a la Model
  • CA

Les famílies de l’Escola Entença han presentat una reclamació davant l’Ajuntament de Barcelona denunciant el “perllongament” de la ubicació provisional en uns mòduls i demanant el trasllat definitiu del centre a l’antiga Model i no als Jardins de Paula Montal. En un comunicat, recorden que les instal·lacions de l’antiga Model eren l’emplaçament originalment assenyalat per a l’escola des del moment de la inauguració. A més, remarquen que ja fa quatre anys que els prop de 200 alumnes que té són en mòduls pròxims a una subestació elèctrica “de grans dimensions”.

La reclamació és el pas previ i necessari abans d’una demanda judicial per la via contenciosa-administrativa i el consistori té tres mesos per donar resposta.La reclamació es va presentar divendres passat per part de l’Associació de Famílies d’Infants de l’Escola Entença, amb el suport de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC).

Proximitat a la subestació elèctrica

Segons expliquen les famílies, els mòduls que acullen l’escola des de fa quatre anys al recinte de l’Escola Industrial estan ubicats molt a prop de la subestació elèctrica d’Urgell. En aquest sentit, remarquen que un informe publicat el 2019 per l’Agència de Salut Pública de Catalunya va determinar que la proximitat d’aquesta instal·lació elèctrica impedia que el recinte pogués acollir de forma permanent l’escola. Asseguren que l’informe constatava “la impossibilitat de garantir la seguretat i integritat física de la mainada” per la conseqüència de l’exposició a radiacions i camps electromagnètics i s’invocava “el principi de precaució” consagrat pel Consell d’Europa.

Marc Vilar, advocat de Col·lectiu Ronda que assessora les famílies, posa en dubte que un període de quatre anys pugui ser vàlidament considerat com una etapa provisional sense trencar el principi de precaució. “Aquest principi (…) és un imperatiu legal, una norma d’obligat seguiment que ha de determinar i regir en tot moment l’actuació de les administracions”, afirma Vilar. Segons ell, ignorar-ho és una actuació “il·legal”, especialment quan la pròpia administració admet l’existència de possibles riscos per a la salut dels infants.

Manca d’espai als Jardins de Paula Montal

Segons expliquen les famílies, amb anterioritat a l’actual estat d’alarma sanitària estava previst que el nou curs s’iniciés en unes instal·lacions provisionals ubicades al recinte de la Model, però l’aturada d’obres els aboca a un nou retard. El consistori admet la demora però manté l’aposta per ubicar de forma definitiva l’escola als Jardins de Paula Montal. “Tot plegat és un sense sentit”, afirma Mariona Puigdellívol, presidenta de l’Associació de Famílies d’Infants de l’Escola Entença. Segons Puigdellívol, la proposta dels Jardins “no ofereix l’espai mínim que necessita una Escola d’Infantil i Primària”.

Mentrestant, a la Model, s’ubica una altra escola, la Xirinacs, que mai es va contemplar que tingués aquest emplaçament”, denuncia, afegint que amb les adequacions pertinents, ambdues escoles poden ubicar-se en aquest espai. “Entre unes coses i altres els nostres fills i filles hauran canviat tres vegades la localització de la seva escola”, afegeix Puigdellívol.

Segons Marc Vilar, l’escola que provisionalment s’instal·larà a la Model tindrà més de 5.000 metres quadrats per acollir els alumnes matriculats però, en canvi, l’emplaçament definitiu als Jardins de Paula Montal “es limita a poc més de 1.900 metres quadrats”. Per a les famílies, la mancança d’espai de la ubicació assenyalada com a definitiva per l’Ajuntament ha esdevingut “la raó definitiva” per prendre la decisió d’emprendre accions legals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa