Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les escales mecàniques aturades des de fa cinc mesos a Ciutat Meridiana comencen a reparar-se
  • CA

Les escales mecàniques a Ciutat Meridiana són un bé de primera necessitat. En un barri definit pels desnivells, gairebé una de cada cinc persones té més de 65 anys. Tot i això, les avaries i els retards en la reparació d’aquests sistemes són la realitat que comparteixen els residents des de fa anys, denuncia l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana. Una realitat que es veu especialment representada amb el cas de les escales del carrer Costabona, espatllades des de fa cinc mesos, que ha acabat amb la paciència de bona part del veïnat. Ara, l’Ajuntament de Barcelona anuncia al TOT Barcelona que aquest dimarts s’iniciaran finalment les obres de reparació després que l’empresa responsable hagi tingut seriosos problemes per disposar del material per resoldre l’avaria. 

La companyia Thyssenkrupp Elevadores, que atorga el servei a tota la ciutat, ha tingut dificultats per rebre algunes parts de l’escala que hauria quedat malmesa des del novembre “per un acte de vandalisme en la balustrada de la instal·lació”, detallen fonts municipals. Cinc mesos més tard, l’empresa ha rebut els 17 graons que cal substituir, així com els eixos, interruptors, fixacions de pintes i frens d’emergència. Segons el govern, els darrers mesos el districte de Nou Barris ha estat pressionant Thyssenkrupp Elevadores, alhora que l’empresa insistia la instal·ladora Schindler, que era qui li facilitaria les peces. “Els motius tècnics ens està molt bé saber-los, però a la pràctica el que entenem és que no són capaços de resoldre una avaria en menys de mig any”, es queixa Fili Bravo com a president de l’AVV Ciutat Meridiana. 

El cas, però, és que Thyssenkrupp va guanyar el nou contracte de manteniment d’escales mecàniques i ascensors a Barcelona, que assegurava una atenció més ràpida en cas d’incidències. Tot i així, en les bases del nou acord es va apuntar que “sobrepassar en més d’un mes” la resolució “d’una avaria que causa l’aturada d’un equip” està considerat únicament com una falta lleu

En un vídeo que va publicar Barcelona en Comú aquest mateix abril a Facebook, l’alcaldessa Ada Colau explica el cas d’unes escales mecàniques del barri del Carmel que també havien estat aturades durant mesos. “Els hem posat una bona multa”, deia l’alcaldessa en referència a la companyia que gestionava el servei, perquè “és impresentable que una empresa no faci la feina que ha de fer de servei a una ciutat com Barcelona”. Una situació semblant a la de les escales del carrer Costabona. Tanmateix, l’Ajuntament no ha pogut confirmar a aquest diari les mesures que es prendran per la manca de servei durant cinc mesos en el cas de Ciutat Meridiana, així com tampoc ha concretat la quantia de la sanció que es va aplicar a la responsable de les escales del Carmel.

Fonts municipals, tot i així, apunten que des que es va ajudicar la nova gestió de les avaries, el juny passat, hi ha menys incidències i es resolen més ràpidament a tota la ciutat. Així, tot i les queixes dels veïns de Ciutat Meridiana, s’estarien millorant les dades de funcionament de les escales mecàniques a nivell barceloní, que el 2017 van tenir una disponibilitat del 96,19%, segons dades de l’Ajuntament. En el total de la ciutat hi ha 85 escales, majoritàriament a Horta-Guinardó i Gràcia.

Retard en unes noves escales

Bravo, tot i saber la data d’inici de la reparació de les escales, no s’ho creu. “A Ciutat Meridiana hem après que fins que no ho veiem, no ens alegrem el més mínim”, subratlla. En el cas de Costabona, que a més és un punt clau per accedir al mercat del barri, es va arribar a fixar dues dates de reparació abans de la nova. Una deia que es resoldria el 30 de novembre, una altra el 21 de febrer. Cap de les dues va complir. 

A més, el president de l’associació veïnal alerta que hi ha altres infraestructures que haurien d’estar en marxa i no ho estan, com unes noves escales a l’enllaç entre el carrer de les Agudes, el de Pedraforca i l’avinguda Rasos de Peguera. L’Ajuntament va anunciar que els treballs s’iniciarien a finals de març i s’acabarien en 9 mesos, però a finals d’abril ni tan sols s’ha adjudicat el contracte a l’empresa que farà les obres ni s’ha decidit qui dirigirà el treball.

Més notícies
Tres mesos amb les escales mecàniques espatllades a Ciutat Meridiana
Notícia: Tres mesos amb les escales mecàniques espatllades a Ciutat Meridiana
Comparteix
Fins a tres avaries simultànies compliquen la mobilitat a un barri amb grans desnivells, especialment al voltant del Mercat de Ciutat Meridiana
Un milió d’euros per a l’ascensor del metro de Vallcarca, amb doble accés i tres parades
Notícia: Un milió d’euros per a l’ascensor del metro de Vallcarca, amb doble accés i tres parades
Comparteix
Connectarà el vestíbul amb les avingudes de Vallcarca i de la República Argentina, situades a diferent cota

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa