Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les associacions mundial i europea de zoos i aquaris adverteixen d’una “catàstrofe” a Barcelona
  • CA

L’Associació Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA) i l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) veuen amb “preocupació” la polèmica iniciativa ciutadana Zoo XXI, de caràcter animalista, contrària a la reproducció de la immensa majoria d’espècies del zoo barceloní. Les dues entitats internacionals han fet un últim crit d’urgència davant la possibilitat que aquesta iniciativa provoqués, a llarg termini, el tancament del Zoo de Barcelona. Més encara després que la WAZA, l’associació mundial, establís la seva seu a la capital catalana l’any passat. Segons han explicat en un comunicat, veuen la crisi al voltant del futur de les espècies com un assumpte “problemàtic”. L’EAZA va més enllà i demana aturar el que seria “una catàstrofe per als animals que alberga la ciutat”.

L’associació que aglutina els zoos i aquaris de tot el món critica, a més, que la proposta animalista “ignora una contribució amb igual importància” que el benestar dels animals, que és “la conservació”. Des de la WAZA remarquen que “els zoos i els aquaris son el tercer major contribuent a la conservació en el món” i que “centenars d’espècies que es troben en perill crític han estat salvades de l’extinció per mitjà de la cria en captivitat i programes de reintroducció de zoos i aquaris”. 

Un xoc frontal amb l’argumentari de la iniciativa Zoo XXI, que deixaria només 11 espècies de les 300 que hi ha a l’espai animalístic barceloní que podrien criar, i que l’EAZA condemna amb contundència. Assegurant que han revisat la idea dels animalistes i que s’ha trobat que “les conclusions no són sòlides tant des del punt de vista científic com ètic”. Segons l’associació europea, “la proposta és feta per un grup que sembla no tenir coneixements ni experiència en el funcionament d’un zoològic modern i no sembla entendre el marc integrat de conservació”, remarcant així el mateix concepte destacat per la WAZA. 

Les associacions concorden així amb les demandes dels treballadors i els científics, que insisteixen a no permetre aquesta reducció de la cria. L’Associació Mundial de Zoos i Aquaris recorda que més del 85% de les espècies que s’allotgen al Zoo de Barcelona estan incloses a la llista vermella d’espècies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Així, es remarca la demanda cap als polítics de Barcelona perquè reconsiderin la posició que van prendre a la comissió d’Urbanisme del passat 13 de febrer​, quan van aprovar la iniciativa animalista. L’EAZA subratlla que no troba “cap prova” per defensar la proposta ni en el paper d’un zoo modern, ni en les credencials científiques dels autors, ni el suport popular més enllà d’una “petita minoria dels ciutadans de Barcelona”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa