Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’ampliació del col·lector de la Diagonal s’acabarà el gener de 2022
  • CA

Les obres que permetran desdoblar un tram del col·lector de l’avinguda Diagonal entre el carrer Girona i el passeig de Sant Joan han arribat al 72% d’execució, cosa que permet mantenir la previsió de finalització el gener del 2022. A partir d’ara els treballs se centraran als dos extrems, just a tocar del carrer Girona, d’una banda, i al passeig de Sant Joan, de l’altra, segons ha assegurat l’Ajuntament aquest dimecres.

El desdoblament haurà d’arribar en el futur fins la plaça Francesc Macià. Els treballs han de servir per adaptar la ciutat a la previsió de pluges torrencials derivades del canvi climàtic i per poder fer la futura connexió de la xarxa de tramvies per l’avinguda Diagonal, segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. El que resta de les obres és la part més especialitzada de l’obra i el que permet que l’increment de capacitat del col·lector sigui efectiu i no perjudiqui el funcionament del sistema de drenatge dels entorns.

Addicionalment també s’ha renovat completament la xarxa local de clavegueram en aquest tram del costat mar de l’avinguda Diagonal i s’hi ha construït un tercer col·lector per recollir les aigües residuals. L’actuació està pràcticament finalitzada.

Obra necessària

El consistori defensa que l’actuació és una obra necessària. El projecte municipal s’ha realitzat a través de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i les obres, amb un pressupost total de 7,7 milions d’euros amb l’IVA inclòs, les està executant BIMSA.

La longitud del desdoblament és de 309 metres i la durada prevista es manté en 14 mesos, fins al gener de 2022. El col·lector antic té una secció de mitja volta amb una amplada màxima de 5,6 metres i una alçada que arriba als 3,6 metres i està construït amb obra tradicional de pedra en la solera i parets i totxana massissa en la volta.

En cas de pluja, el col·lector augmenta el seu cabal fins a la seva capacitat màxima de 96 metres cúbics per segon. Aquesta obra de desdoblament parcial permet incrementar el cabal màxim en aquest tram comprès entre els carrers Girona i Passeig de Sant Joan, passant a 160 metres cúbics per segon. El desdoblament permetrà augmentar en un 70% la capacitat actual de desguàs i millorarà el funcionament del sistema de col·lectors de la zona compresa entre els carrers Milà i Fontanals, Girona i Bailèn.

Clau per connectar els tramvies

L’actuació es fa per disminuir el risc d’inundació, allargar la vida útil del sistema de clavegueram i millorar la conservació i la neteja del col·lector existent. La unió del Trambaix i el Trambesòs per la Diagonal no es pot dur a terme si abans no s’aborda la millora d’aquest col·lector, atès que un cop implantada la infraestructura tramviària no serà possible fer obres de clavegueram d’aquest abast.

Pel que fa a l’eix drenant de l’avinguda Paral·lel i el carrer Vila i Vilà, ja s’està treballant en la tercera i última fase constructiva. Està previst que el projecte constructiu estigui redactat a la tardor del 2022 per poder iniciar les obres a l’estiu del 2023. A banda queda la construcció d’un dipòsit soterrat de regulació d’aigües pluvials de l’eix drenant de l’avinguda de Prim per defensar i protegir els entorns de l’àmbit Sagrera i els barris del Besòs i el Maresme. Actualment s’està treballant el calendari de l’actuació.

Més notícies
El Palau de la Duana, un dels edificis propietat del govern espanyol a Barcelona JORDI PLAY
El Palau de la Duana, ara en estat deplorable, tornarà a ser la seu de l’Estat a Catalunya
Notícia: El Palau de la Duana, ara en estat deplorable, tornarà a ser la seu de l’Estat a Catalunya
Comparteix
El ministeri de Política Territorial i Funció Pública té un pla d’obres per reocupar aquest edifici del segle XVIII, símbol del poder espanyol, tancat des del 2008
Un avió aterra al Prat / ACN
El govern de Colau critica la Generalitat per l’acord del Prat i l’acusa de signar “un xec en blanc”
Notícia: El govern de Colau critica la Generalitat per l’acord del Prat i l’acusa de signar “un xec en blanc”
Comparteix
Els ecologistes confien que la Unió Europea paralitzi l'acord del Govern i l'Estat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa