Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’acusat de matar a trets un veí del Baró de Viver argumenta “defensa pròpia” i “por”
  • CA

L’acusat de matar un veí a Baró de Viver de Barcelona el 22 de desembre del 2018 ha argumentat que ho va fer en defensa pròpia i per por. Segons el seu relat, va veure que la víctima es dirigia cap a ell armat, va disparar un tret en l’aire perquè marxés, la víctima va posar en dubte que la de l’acusat fos una arma de foc real i es va continuat acostant, quan l’acusat va reaccionar disparant-li. A diferència del que van afirmar en la primera declaració, al judici han sostingut que la dona estava al lloc dels fets, però tots dos han assegurat que ella no sabia que la seva parella havia comprat una arma dos dies abans i ha argumentat que les dones gitanes mai intervenen en les baralles: “són ells”. La fiscalia demana 27 anys de presó per als dos acusats.

Els acusats han omplert el seu relat d’acusacions a l’home mort. Pedro S.M. ha dit que tres anys abans dels fets, cap al 2015, la víctima havia agafat pels cabells a la seva filla que tenia 12 anys i li havia esgarrapat al coll. “Li va dir a la nena que marxés perquè venia d’altres barris a pegar la gent d’aquí”, ha dit l’acusat.

En el mateix sentit, ha afegit que un temps després, la víctima va amenaçar el pare de l’acusat amb una catana, l’havia llançat al terra i li havia provocat un hematoma en un ull. Ha dit que el judici el va guanyar el seu pare i la víctima li va haver de pagar les ulleres.

El tercer incident, sempre segons l’acusat, va passar dos dies abans de la mort a trets de la víctima. El 20 de desembre del 2018 la víctima hauria intimidat un dels seus fills en un bar. “El meu fill era menor, estava aterroritzat davant un home corpulent, molt espantat, va demanar que hi anés i vaig sortir a buscar-lo”, ha dit. El dia abans dels fets, segons l’acusat, la víctima hauria anat a casa seva amb una destral.

“No teníem menjar”

El dia dels fets han dit que després d’estar tot el dia a casa, al vespre ell va decidir anar a comprar alguna cosa perquè la filla tenia gana i no tenien res per menjar. Va demanar a la seva dona que es quedés a casa seva amb la filla, però aquesta el va voler acompanyar. Els dos acusats, a diferència del que van declarar en un primer moment, han explicat que ella va presenciar els trets.

En sortir van veure que la víctima s’acostava creuant el parc amb una arma gran a una mà i boles metàl·liques amb punxes a l’altra. L’acusat portava un bastó a la mà dreta i una arma de foc als pantalons que havia adquirit dos dies abans, després que la víctima intimidés al seu fill, segons el seu relat, amb el contacte d’un amic.

L’acusat va disparar en l’aire. Segons la declaració de l’acusat, la víctima li hauria dit: “si la teva no val, la meva sí”, qüestionant que fos real, i la resposta van ser els trets “a bulto“. Després la parella va marxar a casa seva a buscar la filla, van llançar el telèfon i va anar ràpidament a buscar un autobús per marxar fins al barri de la Mina, abans de dirigir-se, el dia següent, a Almeria. “Teníem por que prenguessin represàlies”, ha argumentat.

Els acusats no van tenir la iniciativa de denunciar els fets que havien patit per la víctima, sinó que l’acusada, Olga B., ha explicat que van explicar-los als Mossos només quan hi van anar. “Els gitanos no estem acostumats a trucar als mossos”, ha dit. Ha explicat que en ser detinguda va negar que estigués present al lloc dels fets perquè tenia “molta por”, ja que encara no havia acabat una condemna i “ho deixava tot”.

Va presenciar l’assassinat des del darrera d’una columna a pocs metres de distància. Ha dit que no sabia res de l’arma que tenia la seva parella i que va quedar “aterroritzada” en sentir els trets, fins que el seu marit la va agafar pel braç i van marxar.

27 anys de presó

Segons consta a l’escrit del fiscal, la família dels dos acusats forma part del clan dels Santiago o clan dels Pistoles, i tenien mala relació amb la família de la víctima, qui havia interposat denúncies contra el principal acusat. La darrera d’aquestes denúncies la va presentar la víctima un dia abans de l’homicidi i en aquesta assegurava que l’acusat l’havia amenaçat de disparar-li un tret.

A més, la fiscalia tira per terra el relat dels acusats i furga en les seves contradiccions. Així, assegura que la dona va donar una arma de foc al seu marit, qui va disparar dos trets contra la víctima, un al cap i un al tòrax, i li va causar la mort. A part de lliurar-li l’arma, l’acusada hauria dit a l’acusat que matés a la víctima. El ministeri fiscal considera que els fets són constitutius d’un delicte d’assassinat amb traïdoria i un altre de tinença il·lícita d’armes”, i demana la mateixa pena per als dos acusats.

També reclama una indemnització de 730.000 euros per a diversos membres de la família del mort. El judici, amb jurat popular, ha començat aquest dilluns. En concret, la petició de la fiscalia és que els acusats abonin 300.000 euros a la viuda, 250.000 a la filla menor d’edat, 60.000 al pare i 40.000 euros per a cadascun dels tres germans.

La petició de la fiscalia inclou que els acusats tampoc puguin acostar-se a menys de 1.000 metres al domicili de la família de la víctima, ni als seus llocs de feina, així com tampoc establir comunicació verbal, telefònica o telemàtica durant 10 anys. La fiscalia assegura que la víctima “no va tenir cap oportunitat de defensar-se de l’atac rebut”. Afegeix que cap dels acusats tenia llicència per tenir una arma del calibre 38 especial.

El succés va generar diversos incidents al barri, ja que un grup de veïns va entrar a la casa del que consideraven l’homicida i hi van provocar un foc. També es van fer manifestacions per reclamar justícia per a la víctima. Finalment, els dos acusats van ser detinguts a Roquetas de Mar (Almeria) un mes després dels fets.

El dilluns es va constituir el jurat popular i dimecres començaran a declarar els testimonis, alguns d’ells protegits. Quan sigui el seu torn, els familiars de la víctima no hauran de veure els acusats, tal i com ha demanat la fiscalia i han acceptat les parts. Es preveu que el judici acabi dimecres de la setmana vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa