La Verneda reclama un local de la Guàrdia Civil que porta 20 anys tancat

L’Associació de Veïns de la Verneda Alta i entitats juvenils d’aquell barri del districte de Sant Martí insten a l’Ajuntament a intervenir perquè es doni ús a un local que asseguren que pertany a la Guàrdia Civil i que duu tancat uns 20 anys. Es tracta dels baixos del carrer Menorca, 122, situats en un edifici on han viscut funcionaris de l’Estat, també membres del cos policial i les seves famílies. El col·lectiu veïnal del barri proposa que l’espai buit aculli un casal d’activitats per a la infància i la joventut.

Rubén Parada, membre de l’Associació de Veïns, comenta que al bloc encara viuen exagents i descendents de membres del cos que van ser destinats fa dècades a Barcelona, encara que també resideixen persones sense cap vincle amb la Guàrdia Civil. Parada recorda que els baixos que reclamen de l’immoble van allotjar “una llar d’infants durant molts anys”.

“És un espai molt gran, són els baixos de tres escales que van unir en un de sol. No n’hi ha gaires espais així al barri i tenim manca de locals públics. Per un de privat et poden demanar 1.500 euros al mes, una bogeria de preu. Fa força anys que treballem per buscar un lloc per als joves dels barris. Aquest seria perfecte, al costat hi ha una pista esportiva i no n’hi ha gaires per fer una cosa així”, troba Parada.

Lliure d’impostos

ERC ha traslladat aquest dijous la reinvindicació veïnal al consell plenari del districte de Sant Martí. Els republicans han pregat al govern municipal que negociï amb la Guàrdia Civil i el Ministeri de l’Interior perquè l’Ajuntament es faci amb la gestió del local buit i presti els serveis públics que s’acordin amb el texit associatiu. “Igual que l’Ajuntament, la Guàrdia Civil no ha de pagar impostos pels immobles que disposa, com l’IBI. Això potser explica que estigui tancat, però no justifica que una propietat pública porti  tants anys sense beneficiar el veïnat”, va sostenir el conseller d’ERC Joan Carles Canela.

La consellera de govern Imma Bajo (PSC) va acceptar la petició d’ERC. Bajo va dir que el districte resta a l’espera de confirmar qui és el propietari del local abans d’emprendre negociacions. Aprofitant el seu torn, la socialista va reclamar suport a ERC i JxCat per intentar que la Generalitat obri altres locals en desús al districte de Sant Martí que va afirmar que pertanyen a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Demanda que ve de lluny

TOT Barcelona ha contactat amb la Guàrdia Civil per consultar-li sobre el local buit del carrer Menorca. El cos no ha contestat fins ara. La demanda de l’Associació de Veïns de la Verneda Alta per l’espai no és nova. Parada comenta que fa anys que demanen que “es faci alguna cosa”. De fet, els pressupostos participatius van ser una altra via per on algunes entitats van plantejar convertir el recinte en una escola d’art, un espai pel teixit veïnal o un casal de joves.

“Quan parles amb l’Ajuntament et diuen que als voltants tenim tres centres cívics, però junts no fan un com el del Poblenou. A més, tenen molta activitat per a gent gran i poca per a joves”, addueix Parada, que detalla que la idea és que l’associació juvenil La Guarida s’encarregui de perfilar el projecte, al qual preveuen que se sumin més col·lectius de joves. Parada expressa que, fins ara, l’Ajuntament els manifesta que una eventual cessió pinta difícil, per possibles reticències de la propietat a una activitat que pugui comportar soroll i molèsties als veïns que viuen a sobre.

“Però estaríem alerta perquè ningú toqui els nassos de matinada i, si cal, que s’insonoritzés”, replica Parada, que afegeix que tampoc s’acaben de posar d’acord amb l’Ajuntament sobre qui hauria d’encarregar-se d’obrir i tancar el local, si un empleat o els joves que en facin ús. En tot cas, abans el propietari haurà d’avenir-se a cedir el recinte.

Nou comentari

Més notícies
Públic amb mascareta a primera fila del concert de Kase.O al Festival Cruïlla / ACN

Veïnat del Fòrum titlla de “temeritat” fer el Cruïlla i aconsella no apropar-s’hi

Plataformes i entitats veïnals critiquen que el festival no se suspengui mentre els contagis s'estenen
Silueta urbana de Barcelona. A l'esquerra les torres Mapfre i a la dreta la torre Agbar / ACN

La renda per càpita de Tres Torres quadruplica la de Ciutat Meridiana

Un nou informe posa en evidència les desigualtats que es viuen a Barcelona