Només arribar a la zona del Campillo de la Virgen, et trobes un decàleg del bon ús de les instal·lacions lúdiques situades a la zona alta de la ciutat. Amb un inconvenient: la meitat dels punts han quedat despintats i no s’hi llegeix un borrall. El pas dels anys ha anat esborrant la tinta amb què es van marcar les línies mestres d’un pacte entre veïns, d’un acord de respecte mutu. “Al final, però, ens entenem. No ens calen pissarres amb ordres com si fóssim al cole“, resol un noi amb samarreta de tirants i bermudes, assegut a un banc. “És pitjor això de la pista, que no sabem què passa amb ella”, afegeix.

La seva reclamació esbufegada parla, en realitat, per tot el barri. I fa referència a un projecte que a estones sembla que hagi quedat tan difuminat com el decàleg de fusta plantat a uns metres de l’adolescent: es tracta de la pista poliesportiva coberta de Torre Baró, una pista maleïda. Un projecte que ha patit l’enéssim endarreriment i que ara està previst que surti un 42% més car del previst d’inici. Segons detalla la nova licitació per construir la pista coberta, el preu estimat del contracte supera ara el milió –1.106.860 euros– mentre que l’anterior adjudicació pretenia que es fes el projecte per 778.000 euros.

Decàleg de convivència al Campillo de la Virgen, a Torre Baró / D.C.

L’any passat aquesta proposta eternitzada –prevista ja l’any 2006– semblava que era a tocar. Es van engegar les obres i es va col·locar un cartell de xapa metàl·lica que anunciava que l’octubre del 2019 l’invent ja estaria acabat. “Vam veure excavadores posar-se en marxa fins desfer totalment la pista petita que hi havia. Tenia una cistella de bàsquet on jugaven les meves filles i no gaire més. Però van remoure sorra uns dies i després tot va desaparèixer. Ens hem quedat pitjor que abans”, retrata Soledad Vasquez, veïna del barri. Ara, en un racó del solar descuidat que ha quedat, encara es pot trobar aquell cartell anunciant la finalització del projecte la tardor passada. Ningú no l’ha retirat.

Aquest rectangle de sorra, bancs que s’alternen i pedres amuntegades és un lloc de diversió, malgrat no haver trobat mai la seva forma reivindicada i definitiva. És l’espai on s’encabeix gran part de la festa major de Torre Baró, on es planta un escenari i es cuinen paelles. També és la zona on va créixer espontàniament la pràctica de l’equavolei, una variant del voleibol d’origen equatorià i que practica especialment la comunitat llatina del barri. “Per això, perquè sabem com els veïns se l’han fet seva i tot el que s’ha fet gairebé sense recursos, sabem com d’important és que el projecte tiri endavant d’una vegada per totes”, rebla Ramon Ferrer, de l’Associació de Veïns de Torre Baró. Així, Ferrer apunta que el resultat final inclourà porteries de futbol, cistelles de bàsquet i també una xarxa per a l’equavolei.

Obres interruptus

L’empresa que removia la sorra i desfeia la solera de ciment es deia HPSA Construcción. És la companyia que va guanyar el concurs dels 778.000 euros. Com va explicar aquest diari, però, el gerent va acabar renunciant a acabar el projecte i no va estalviar-se retrets a l’Ajuntament. L’empresa deia que hi havia un error en “el càlcul de l’estructura” inicial i que, a més, els hi havien posat pressa per l’arribada de les eleccions. Fonts del govern municipal, per contra, van remarcar aleshores que la claudicació venia per “problemes interns aliens a l’Ajuntament” i perquè la companyia “no es veia capacitada per fer front als termes descrits en el projecte, tant econòmicament com tècnicament”.

Sigui com sigui, aquella oportunitat va quedar ensorrada. Els terminis es tornaven a allargar i els veïns es quedaven amb un terreny degradat. “No tenim res aquí, ni botigues, ni entreteniment: res més enllà del parc”, diu Vasquez, en referència a la zona boscosa que envolta el Campillo de la Virgen, encabit en un espai de pas entre Torre Baró i Ciutat Meridiana. “Per això estava bé la pista de bàsquet, almenys”, insisteix.

Així està aquest estiu el Campillo de la Virgen de Torre Baró / D.C.
Així està aquest estiu el Campillo de la Virgen de Torre Baró / D.C.

Encariment progressiu

La pista poliesportiva coberta, doncs, pal·liaria una mica el dèficit de serveis en aquest punt de la ciutat. El problema afegit, però, és que costarà més del que s’havia previst en el primer contracte, tot i que s’hagi avançat en les obres i s’hagi retirat ja la petita pista anterior. Segons fonts del govern d’Ada Colau i Jaume Collboni, aquest encariment sobtat del projecte té una raó crucial: l’augment del preu del ferro, que oscil·la en el mercat internacional. “L’estructura depèn d’aquest material i entre la redacció del projecte i el moment de fer les obres es va produir la pujada”, argumenten.

Segons l’associació veïnal, sembla que l’Ajuntament ha trobat una nova empresa que ja s’hauria presentat al concurs i estaria disposada a tirar endavant el projecte encallat. Tanmateix, els falta la confirmació definitiva de l’adjudicació i els terminis. De moment no s’ha oficialitzat, en els portals de contractació pública, la resolució del concurs.

L’aspecte orientatiu que tindrà la nova pista poliesportiva del Campillo de la Virgen, a Torre Baró / Ajuntament

Una vegada s’acabin els processos burocràtics, les màquines i els obrers haurien de tornar a Torre Baró. Teòricament també es renovarà el cartell amb la data de finalització. Llavors apareixeran uns maldecaps molt més agraïts. Per exemple, si alguna entitat gestionarà l’espai perquè hi hagi activitats veïnals sovint i com es farà perquè tota la canalla que vulgui jugar –sigui quina sigui la disciplina que li interessi– ho pugui fer tranquil·la. Aquestes preocupacions, irònicament, seran bones notícies.

Nou comentari