Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Guàrdia Urbana revisa sense cap mesura especial l’atropellament a un manifestant
  • CA

L’atropellament d’un manifestant per part de la Guàrdia Urbana durant les protestes de divendres passat s’està revisant sense prendre cap mesura extraordinària, de moment. Fonts municipals remarquen a aquest diari que la policia barcelonina “després de qualsevol actuació, fa una valoració integral de la mateixa” i es revisen els fets i les imatges disponibles. “Estem en aquest punt”, insisteixen. La Guardia Urbana té accés a la identificació de l’agent responsable de la maniobra i gaudeix de vídeos enregistrats des de diferents angles. Amb tot, manté una revisió estàndard de l’actuació policial fins que se n’extreguin conclusions.

El dia després de l’incident enregistrat per aquest diari, el Centre de Defensa de Drets Humans Irídia va exigir que s’investigués el cas com un exemple d’actuacions “perilloses” en contextos de protestes. Davant les corredisses habituals d’una protesta, els vehicles en marxa han de tenir especial cura. De fet, l’entitat considerava clar que la Guàrdia Urbana va realitzar “una maniobra no adequada” que va acabar amb “l’atropellament a una persona de forma lleu”.

Els fets van succeir a la part baixa de la Via Laietana després que esclatessin les protestes al voltant de la plaça Sant Jaume. Fins a aquell moment, els antiavalots dels Mossos havien gestionat íntegrament el cos a cos amb els grans grups que trencaven el mobiliari i cometien llançaments de tota mena. En aquell moment, però, un grup de 50 persones especialment agressiu va veure com se’ls hi apropava per neutralitzar-los un sol cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana acompanyat de dos agents que conduïen una moto. Els vehicles policials s’hi van dirigir a gran velocitat. Tanmateix, la resposta dels manifestants –amb presència de l’extrema dreta– no va ser la retirada, sinó tot el contrari. Van mantenir la posició i van fer ploure tota mena de runa i vidres als agents fins a forçar-los a fer marxa enrere. En aquell instant, quan giraven cua, un dels manifestants va arribar a empentar un urbà de la moto fins a fer-lo caure. Després, va fugir cames ajudeu-me.

Qui es va quedar va ser un altre jove, que va desafiar la primera línia policial mentre els reforços de la Guàrdia Urbana arribaven i la majoria dels seus companys desapareixien pels carrers del costat. És aquest manifestant el que va acabar sent atropellat. Després d’esperar-se uns segons extra, va buscar la fugida improbable, perseguit pels agents. El que va trobar, però, va ser una maniobra per barrar-li el pas amb un cotxe patrulla, que li acabaria impactant al cos tot i el seu salt per intentar-ho evitar. Tot seguit, el jove intentaria seguir escapant, visiblement afectat pel cop del vehicle policial.

A hores d’ara, no s’ha aclarit si el jove ha estat detingut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa