Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Guàrdia Urbana arxiva la revisió de l’atropellament d’un manifestant

L’actualitat ha posat el focus mediàtic en els processos de revisió de les actuacions policials fins a exposar els diferents graus de fiscalització que s’hi apliquen. Així, mentre la unitat d’afers interns de la Guàrdia Urbana s’ha fet càrrec del cas del sensesostre a qui un agent va disparar dos trets, en el cas del manifestant a qui un vehicle policial va embestir durant els aldarulls del divendres 30 d’octubre –amb presència de la ultradreta– tot ha quedat en una simple revisió ordinària de les imatges. Sobre aquest últim cas, el Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia va exigir una investigació després de considerar-la una actuació “perillosa” on s’aprecia una “maniobra no adequada” que acaba amb l’atropellament d’un jove. Fonts de l’Ajuntament, però, han informat al TOT Barcelona que finalment no se n’ha derivat cap mena de conseqüència.

La versió municipal resol que “no s’han detectat intencions lesives” per part del guàrdia urbà que conduia el vehicle policial i que va acabar colpejant amb la part davantera del cotxe un jove que intentava fugir de la zona. De fet, el cas s’ha quedat en una simple valoració de les imatges per part d’un comandament –com un fet rutinari– i ni tan sols ha arribat a ser revisat per la Unitat de Deontologia i Afers Interns (UDAI) de la policia barcelonina. Les mateixes fonts oficials apunten que el cas quedarà així i que només està previst tornar-lo a estudiar si apareguessin proves noves o l’afectat denunciés. Aquest últim supòsit, però, és del tot improbable, tenint en compte que el jove formava part d’un grup de manifestants que va arribar a empentar un urbà fins a fer-lo caure de la moto.

La decisió de no fer arribar el cas a la unitat d’afers interns estableix també un precedent a tenir en compte. Tot i que el Pla Director de la Guàrdia Urbana del 2016 estableix la “supervisió d’actuacions policials” com la “conducció ordinària i en emergència dels vehicles policials” entre les funcions principals de la UDAI, aquest cas, l’atropellament d’un jove de manera lleu, ha quedat sense investigar-se des de la unitat. En canvi, segons l’últim informe anual disponible del cos policial –del 2018– sí que s’arriben a investigar i s’arriben a obrir expedients en casos d'”absentisme o retard injustificat” en horari laboral o comportaments “contra el decor”.

La UDAI es va posar en marxa l’any 2016, després de canviar el nom de l’antiga Unitat de Règim Interior (URI), amb la intenció de millorar “l’eficàcia, la transparència i la transversalitat de les seves funcions”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Josep a novembre 26, 2020 | 11:39
  Josep novembre 26, 2020 | 11:39
  Prego a la justícia divina (la de Deu, no la española) que un dia també atropellin a algún d'aquests policíes assassins i l'esclafin contra la paret. Tambè ho arxivaran? Tans sols serà un miserable insecte aixafat...
 2. Icona del comentari de: joan a novembre 26, 2020 | 12:20
  joan novembre 26, 2020 | 12:20
  ja hi ha en BAtlle, pel mig, malament, personatge sinestre, inepte
 3. Icona del comentari de: uno que vive en tabarnia a novembre 26, 2020 | 20:34
  uno que vive en tabarnia novembre 26, 2020 | 20:34
  si entre ells es maten, imagineu que faran amb els altres, corramos un tupido velo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa