Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La FAVB veu “insuficient” el compromís d’Aragonès contra l’amiant
  • CA

La Federació d’Associació de Veïns de Barcelona (FAVB) considera “insuficient” el compromís adquirit per Pere Aragonès de destinar 10 milions d’euros per a l’eradicació de l’amiant a Catalunya. L’anunci el va fer el passat dissabte en la convenció celebrada a l’Auditori de Sant Martí, acte organitzat conjuntament per la FAVB i Jubilats de Macosa-Alstom i en el qual van assistir unes 250 persones.

De fet, aquest migdia una delegació representativa dels organitzadors de la convenció han lliurat a la Taula del Parlament el manifest “Per un país lliure d’amiant!” i, alhora, s’han reunit amb els diferents partits polítics per conscienciar-los de l’abast d’una “pandèmia creixent i molt silenciada” que asseguren que, atenent la Unió Europea, provocarà 60.000 morts a tot l’estat espanyol si abans no s’adopten les mesures pertinents.

La resposta del Govern ha estat aprovar la creació d’un programa temporal per al desplegament i la implementació de l’estratègia d’eradicació de l’amiant a Catalunya. Hi treballaran set persones durant tres anys.

El president del Govern va anunciar la creació d’una Oficina per a l’eradicació de l’amiant a Catalunya i l’impuls d’una llei específica per retirar aquest mineral el 2023. Fa poc es va constituir una associació de treballadors de TMB afectats per l’amiant que denunciava endarreriment en la seva retirada del metro així com poca transparència en les revisions mèdiques.

Un retard “injustificable”

En un comunicat, la FAVB considera que les iniciatives d’Aragonès van per bon camí però es queden lluny de tallar de soca-rel un problema d’aquesta rellevància. L’entitat reivindica la necessitat urgent d’aprovar un Pla Nacional per l’Erradicació de l’Amiant “però això ja ho havia anunciat el 27 de desembre de 2019 i, per tant, és un retard injustificable”.

A més, qualifica “d’excessivament imprecisa” la frase del president del Govern en relació a la llei de la qual va dir que “ja en parlarem” durant el 2023. La FAVB encara no sap si en els 10 milions s’inclouen o si s’afegiran a les partides ja compromeses però no executades, com ara la retirada dels sostres d’amiant afectats per la pedregada a la Bisbal, el desamiantat de Badia del Vallès o les subvencions en marxa.

La FAVB ha recordat que encara queden 4,2 milions de tones de fibrociment pendents de ser retirades de Catalunya i que damunt la taula hi ha el termini de la Unió Europea del 2028. Per tot plegat, reclama que la voluntat econòmica del Govern es traslladi als pressupostos de la Generalitat, en vies de discussió, i que totes les administracions s’impliquin de manera profunda en la problemàtica.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a novembre 29, 2022 | 16:58
    Observador novembre 29, 2022 | 16:58
    L'amiant, si no es remou, és inofensiu. Retirar-lo significa un risc grandíssim, de difusió i escampadissa. A més, un cop retirat , què en faran?. Guardar-lo en uns magatzems?. Per fer aixó ja està bé on és ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa