Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Xoc frontal entre treballadors i TMB per l’amiant del metro

“No volem fer la guerra a ningú ni som una entitat d’indignats, sinó una eina de treball per eradicar el problema“. D’aquesta manera defensa Ángel Pobo la creació de l’Associació de Treballadors Exposats o Afectats per l’Amiant de la Metròpolis de Barcelona (ATEA-AMB) -TMB no ha permès l’ús de la paraula ‘metro’ i això n’ha endarrerit el registre-, després d’estar en contacte directe amb el mineral durant divuit anys.

Els problemes físics d’engrossiment pleural difús, és a dir, de la membrana fina que recobreix els pulmons, es van unir a les seqüeles psicològiques i, paral·lelament, l’acceptació per part del Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) de dos casos de treballadors del metro de Madrid amb càncer per l’amiant, van accelerar la urgència del cas i, de retruc, les negociacions amb l’empresa.

Acord entre la direcció i els treballadors

L’abril de l’any 2021 es va assolir un pacte amb representació sindical format per tretze punts, entre els quals constava la neteja de roba i la desamiantació de les instal·lacions. Un avenç que “va deixar tranquils” els afectats. Però Pobo admet la sorpresa posterior en veure que la reubicació no s’oferia a tots els treballadors per tal que a partir dels 58 anys poguessin accedir a una absència retribuïda fins a l’edat de jubilació.

També l’amoïnava el fet que el pla especial de vigilància de la salut s’apliqués només a l’equip de manteniment i projectes, “els únics que la direcció de Metro de Barcelona reconeix com a exposats al mineral”, així com “la manca de transparència” dels serveis mèdics quant a la negativa a facilitar els informes i practicar visites presencials. L’impulsor de l’entitat tampoc es creu que, atenent dades oficials de 2019, el nombre d’afectats per patologies potencialment relacionades amb l’amiant siguin de 29 i que la xifra no hagi crescut d’ençà. “Ens sembla inversemblant”.

Pobo admet que des de TMB que sí s’està fent un esforç per anar eliminant el mineral, també conegut com a asbest, però alerta que alguns mesuraments ambientals recents continuen donant positiu i que existeix un retard en la substitució dels trens contaminats.

TMB xifra el nombre d'afectats per patologies potencialment relacionades amb l'amiant en 29
TMB xifra el nombre d’afectats per patologies potencialment relacionades amb l’amiant en 29

Una sentència rellevant

Pobo recorda a més que el juliol de 2022 “es va fer pública la primera sentència judicial que atribuïa la mort d’un extreballador de Metro de Barcelona a l’exposició de l’amiant al lloc de treball i el fet que aquest desenvolupés funcions que, segons l’empresa, no impliquen contacte amb l’asbest, ens ha refermat en la convicció que l’associació és més necessària que mai”.

Segons Pau Estévez, advocat del Col·lectiu Ronda que ha assessorat legalment els treballadors, la sentència acreditava que l’exposició a l’amiant, present als combois i a les instal·lacions, especialment als túnels, era la responsable de la defunció de l’extreballador de l’empresa municipal. Però era auxiliar tècnic en instal·lacions elèctriques i especialista del servei digital de veu i dades. “La sentència demostra que l’abast de l’amenaça que suposa l’exposició a l’amiant és molt més àmplia del que la direcció de Metro està disposada a admetre i els treballadors que podrien haver estat afectats no són únicament els de manteniment i projectes”, conclou l’advocat.

El 2015 el Comitè Econòmic i Social Europeu va emetre un dictamen instant els estats membres a engegar un full de ruta per eliminar tot l’amiant a finals de 2032. A l’estat espanyol, el Ministeri de Sanitat i el de Transició ecològica han recollit al Pla Estratègic de Salut i Medi Ambient accions per fer-lo desaparèixer de manera integral i segura abans de 2028. I fa un mes el BOE publicava la llei 21/2022 de creació d’un fons de compensació per a les víctimes de l’amiant.

Petició d’unió sindical

Pobo demana a tots els sindicats que aparquin les discrepàncies ideològiques i proposa la creació d’una mesa tècnica o grup de treball per tallar de soca-rel “el major problema que hi hagut mai al metro. Hi ha vides en joc, el comitè d’empresa i els metges poden canviar però les nostres patologies només poden empitjorar”.

Acte de presentació de la nova associació al Col·lectiu Ronda / C.B.
Acte de presentació de la nova associació al Col·lectiu Ronda / C.B.

Toni Rosique és un treballador que ha demandat l’empresa, al·legant que no se li està aplicant el pacte de 2021 malgrat formar part del grup de menys de 30 persones a qui s’ha detectat una patologia admesa com a possiblement causada per l’amiant.

Fibres molt nocives en un context d’alt risc

Josep Tarrés, pneumòleg, Doctor en Medicina i especialista en patologies de l’amiant, detalla que les fibres d’aquest mineral són nocives per via inhalatòria, provoquen inflamació i fibrosi del pulmó i pleura. A més, causen un càncer específic que només pateixen els qui hi han estat en contacte directe, el mesotelioma pleural, i finalment, també és responsable d’un 10-15% dels càncers de pulmó, laringe i ovaris.

Tarrés alerta que l’amiant va ser utilitzat massivament a la construcció per fer uralita i té una vida útil determinada, de tal manera que amb el temps comença a desprendre’s del ciment que el subjecta i deixa fibres a l’ambient. El pneumòleg alerta que “viure a l’estat espanyol és un factor de risc” i, a Catalunya queden 300 quilòmetres quadrats de fibrociment pendents de ser retirats més 75.000 quilòmetres de tubs. “Caldria sanejar-ho però els polítics són porucs i tenen una visió a curt termini; no fer-ho és una gravíssima irresponsabilitat”. Tarrés afegeix que el perill afecta treballadors com ara jardiners, lampistes, treballadors de la fundició i paletes però que també pot contagiar persones que es trobin prop dels focus contaminants.

TMB defensa la voluntat de retirar l’amiant

Des de TMB asseguren que fa més de trenta anys que estan desenvolupant un pla per retirar tot l’amiant del metro de Barcelona i que actualment ja se n’ha retirat el 75% a les instal·lacions de la xarxa de metro. En volum, en tones, “el 80% està retirat o confinat o és inaccessible”. Segons TMB, tot l’amiant està registrat i, en el cas que encara hi sigui, degudament senyalitzat. A més, afegeixen que amb la posada en marxa dels nous trens per a les línies L1 i L3, ja en proves, s’eliminarà tot aquest mineral del material mòbil; també comenten que l’estiu passat van treballar en la retirada del material amb intervencions a la L3.

Pel que fa a les queixes sobre la manca d’informes mèdics, TMB sosté que tots els qui formen part del programa de vigilància en reben periòdicament. Quant a les visites mèdiques, “sempre els facilitem els resultats de les proves i es lliuren informes quan se’ls dona l’alta, però no hi ha informes periòdics si bé poden demanar-los si els volen i aleshores se’n fan”.

Respecte al reconeixement exclusiu del personal de manteniment i projectes com a afectats, TMB argumenta que el 2018 va oferir a tots els treballadors/es de Metro la possibilitat de sotmetre’s a proves de control, participant voluntàriament en un programa genèric de detecció de malalties del sistema respiratori al marge del lloc de treball. Indiquen que el programa de vigilància en salut cobreix 898 treballadors i que a tots els qui potencialment havien estat exposats a l’amiant “els vam fer un TAC d’alta resolució, la prova més avançada que existeix”.

Conclouen que hi ha 28 treballadors que presenten imatges radiològiques “que podrien estar relacionades amb una exposició a l’amiant, però també amb altres causes” i neguen l’existència de cap cas de treballador amb malaltia reconeguda per exposició a l’amiant.

TMB recorre la sentència

En relació a la sentència, TMB creu que “en cap cas condemna Metro, ja que la demanda es basava en el dret a una pensió de viudetat per malaltia professional. Tampoc hi ha cap retret a TMB per manca de salut i seguretat en el treball. No és ferma i vam presentar recurs al TSJC en no compartir-ne les conclusions”.

TMB diu que del col·lectiu de treballadors que el programa de salut va detectar amb alteracions radiològiques relacionades o no amb l’amiant, se’ls va reubicar a tots excepte aquells que ja es trobaven en un lloc de feina on no hi ha cap contacte amb el mineral, “tal com es va acordar amb els propis representants dels treballadors. La jornada reduïda a partir dels 58 anys està vinculada a aquesta reubicació”. I afegeixen que continuen portant a terme un pla de vigilància en salut laboral que preveu “controls exhaustius a tots els i les professionals de TMB que ho requereixin”.

TMB insisteix que duu a terme un pla de vigilància en salut laboral / Jordi Play

Convenció reivindicativa per empènyer el Govern

El dia 26 de novembre la Plaça d’Angeleta Ferrer (Sant Martí) acollirà una convenció reivindicativa per demanar al govern català que s’afanyi a enllestir la llei per eradicar l’amiant a Catalunya, el tret de sortida de la qual es va produir el novembre de 2020. L’acte està organitzat conjuntament per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l’Amiant.

Aquest estiu la Generalitat va iniciar l’elaboració d’un cens per eliminar el material de tots els edificis públics i privats. La idea del Govern és disposar d’una primera capa del cens a finals de 2023 per tal d’eradicar l’amiant de tots els edificis públics el 2028, en compliment del període final marcat pel dictamen europeu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa