La demarcació de Barcelona, lluny del rècord estatal d’immunitat a la Covid-19, que és a Sòria

Amb un 7,4% d'afectats segons la segona onada de l'estudi de prevalença del ministeri de Sanitat, Barcelona està lluny de l'11,4% madrileny i del 14,7% de Sòria

Barcelona és la demarcació catalana on hi ha un grau més elevat de persones que tenen anticossos contra la Covid-19 pel fet d’haver tingut la infecció i que tenen, per tant, una certa immunitat garantida, tot i que els experts adverteixen que encara no se sap quan pot durar. Segons la segona onada de l’estudi de prevalença que està fent el ministeri espanyol de Sanitat, un 7,4% dels habitants de la demarcació barcelonina –en la quals es concentren els casos de la ciutat, l’àrea metropolitana i també els de la conca d’Òdena– tenen anticossos IGG que indiquen que han superat la malaltia causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

Aquest percentatge està molt per sobre dels de la resta de Catalunya: amb una mitjana del 6,1%, la prevalença és del 3,3% a les comarques de Lleida, d’un 3.1% a les gironines i d’1,6% a la demarcació que inclou el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. En canvi, aquest 7,4% barceloní està molt lluny de l’11,4% de Madrid i, sobretot, del percentatge de Sòria, que per alguna raó, tot i no tenir una gran metròpoli té el rècord estatal amb un 14,7% de prevalença, si les dades de l’estudi del ministeri són extrapolables. La segueix molt de prop Conca, amb un 14,2%. La tercera en el rànquing és Segòvia, amb un 12.6%. El mapa estatal mostra una gran desigualtat entre províncies, i no se sap per què en demarcacions molt menys poblades que Madrid hi ha un índex més alt de persones amb anticossos.

Un total de 63.564 persones de tot l’estat han participat en la segona onada de l’estudi, de les quals un 95% ja havien col·laborat en la primera. La prevalença mitjana estatal és del 5,21%, segons el ministeri, que ha trobat un 2,8% dels participants asimptomàtics que tenien anticossos.

Un primer estudi al Guinardó

L’únic estudi de prevalença que s’ha fet públic fins ara referit a la ciutat de Barcelona es va fer a finals d’abril al CAP Sardenya, amb 311 veïns del barri del Guinardó, on és aquest centre sanitari. En aquell cas es va detectar poc més del 5% dels participants amb anticossos, cosa que deixava la immunitat de grup dels barcelonins molt baixa. De tota manera, es va advertir que era un primer estudi i en una àrea molt petita i que difícilment se’n poden fer gaires extrapolacions.

Més informació

Nou comentari