Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un estudi del Clínic revela l’impacte de la radiació solar en la propagació de la Covid-19
  • CA

Investigadors del Clínic-IDIBAPS han analitzat quin impacte tenen en la propagació del coronavirus diversos condicionants regionals, com el clima o l’urbanisme, amb dades de països d’arreu del món. L’estudi assenyala la baixa radiació solar i una alta densitat de població com a principals factors associats a un major nombre de casos de Covid-19.

En la recerca, publicada a la revista Clinical Infectious Diseases, han participat Xabier Urra i Mar Guasp, especialistes de neurologia de l’Hospital Clínic juntament amb Carlos Laredo, tots ells investigadors de l’IDIBAPS. Els factors clau que han fet que la SARS-CoV-2 es propagués no es coneixen amb certesa. Diferents anàlisis suggereixen la climatologia podria influenciar l’evolució de la pandèmia, el que encaixaria amb la naturalesa estacional de certs virus de la família dels betacoronavirus i amb el fet que les variables ambientals, com les altes temperatures o l’alta humitat, disminueixen la capacitat de propagació de la grip.

“Però no hi ha un consens sobre si l’augment de les temperatures o la humitat que s’espera en els propers mesos frenarà la transmissió de virus”, alerta Xabier Urra, coordinador de l’estudi. “Conèixer els factors que influeixen la disseminació de la Covid-19 podria ajudar anticipar les seves conseqüències i a prendre mesures per mitigar el seu impacte”, afegeix.

Per a l’estudi, els investigadors han comparat els casos de COVID-19 reportats en les primeres setmanes de l’epidèmia a cada país i regió amb les dades climatològiques en el mateix període de temps. La correlació mostra que la incidència del virus és superior com més baixa és la radiació solar i més gran és la densitat de població. No obstant, “la radiació UV no és suficient per si sola per frenar la Covid-19″, adverteix. “L’efecte protector de la radiació solar era d’una magnitud similar a l’augment associat a la densitat poblacional”, afegeix. Encara que l’impacte sigui relatiu, Xabier Urra preveu que les temperatures d’estiu que aviat arribaran poden “ajudar a disminuir la progressió “.

Els autors conclouen que fan falta més estudis sobre el potencial efecte protector de la radiació solar per conèixer quin grau d’estacionalitat té la Covid-19. En aquest sentit, la propera passa serà estudiar les immunització: “Actualment estem estudiant la relació entre factors climàtics i la incidència de la Covid-19 i la freqüència d’anticossos davant del virus a Espanya”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa