Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La contaminació del trànsit a Barcelona s’estèn fins al Montseny
  • CA

Un estudi liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha detectat la presència de substàncies químiques contaminants provinents del trànsit de Barcelona al Parc Natural del Montseny. Els compostos identificats procedeixen de diverses fonts i hi inclouen majoritàriament elements d’origen natural, però s’hi ha descobert una gran presència de components derivats de l’activitat humana, principalment de la crema de combustibles a Barcelona.

Ana María Yáñez, autora principal de l’estudi, ha alertat que aquestes molècules d’origen antropogènic “poden alterar l’equilibri climàtic ecològic i natural” de la zona, afavorint la producció d’ozó i aerosols.La recerca ha analitzat l’aire localitzat a un metre i mig del terra al Montseny en tres períodes entre els mesos de juny i novembre de 2019. Els resultats han detectat la presència de compostos tant d’origen natural (provinents de les plantes i l’atmosfera) com humà (partícules de pol·lució provinents de la capital catalana i les carreteres de la zona), i els investigadors alerten que mentre els compostos naturals tenen “un paper imprescindible en la regulació del clima i l’aigua”, els emesos en forma de contaminació antropogènica poden alterar “l’equilibri climàtic i ecològic natural”.

Segons l’estudi, aquestes molècules contaminants, procedents de Barcelona i transportades més de 50 quilòmetres fins al Montseny per les brises marines, alteren la composició química atmosfèrica al barrejar-se amb els compostos orgànics volàtils que emeten els boscos de la zona de forma natural. Yáñez ha afirmat que, encara que a dia d’avui encara no coneixen com pot afectar aquesta dinàmica a la salut humana o a l’ecosistema, en futures recerques es podrà veure “l’impacte negatiu que té l’activitat humana en zones protegides”.

Més notícies
Un creuer al port de Barcelona
El retorn dels creuers reactiva el xoc de models turístics
Notícia: El retorn dels creuers reactiva el xoc de models turístics
Comparteix
L’Ajuntament vol evitar les visites de poques hores | Les navilieres defensen la seva aportació a l'economia local
Així quedaran les cruïlles de l'Eixample que es transformaran / Ajuntament de Barcelona
El govern Colau defensa la superilla de l’Eixample per la concentració de contaminació
Notícia: El govern Colau defensa la superilla de l’Eixample per la concentració de contaminació
Comparteix
El regidor de Presidència, Jordi Martí, recorda que el debat sobre la ciutat està condicionat pel canvi climàtic

Comentaris

  1. Icona del comentari de: FRAN BCN a juny 09, 2021 | 23:03
    FRAN BCN juny 09, 2021 | 23:03
    Si anessim en burro, la excusa serien els excrements......

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa