La cinquena onada de la Covid comença a notar-se a les urgències dels hospitals de Barcelona

L’augment explosiu de casos de covid-19 a Barcelona comença a notar-se als hospitals, sobretot a Urgències, segons indiquen diversos centres consultats per l’ACN. Alguns també comencen a registrar un lleuger increment dels pacients ingressats, com l’Hospital Vall d’Hebron o del Mar.

Actualment hi ha 544 pacients ingressats a Catalunya; en la darrera setmana de juny, 476. La cinquena onada del coronavirus està impactant sobretot en l’atenció primària –que també ha assumit el rastreig i la vacunació massiva-, ja que la majoria de casos són lleus o asimptomàtics. El grup de recerca BIOCOMSC preveu que aquesta setmana arribin als hospitals els casos greus de la setmana de Sant Joan, amb la incògnita dels efectes de la variant delta.

A l’Hospital Vall d’Hebron han arribat en els darrers dies més pacients a Urgències, persones no vacunades o amb una sola dosi, tot i que fonts del centre indiquen que ara com ara es tracta d’una situació controlada. Aquest augment es tradueix en un “lleuger increment” d’ingressos a planta i a les UCI. Hi ha 17 persones a l’UCI, mentre que divendres passat n’hi havia 10.

A l’Hospital del Mar, des de fa uns dies estan notant un lleuger augment de pacients amb sospita de covid que arriben a Urgències i aquest increment es comença a traduir en més ingressats a planta. Actualment hi ha 20 persones hospitalitzades per covid-19. D’aquestes, 17 tenen menys de 45 anys. 7, menys de 40. La majoria són persones que no estaven vacunades -perquè encara no els tocava per edat o perquè no havien volgut rebre el vaccí- o amb una dosi. Divendres passat, hi havia 19 persones a planta i 13 a les UCI.

Marxa enrere en les visites

A l’Hospital Clínic, també estan notant un augment del nombre de pacients que arriben a Urgències respecte a fa dues setmanes, si bé la majoria no es queden ingressats ara com ara. Davant de la situació epidemiològica actual a Barcelona, l’hospital ha fet marxa enrere en la normativa de visites a familiars ingressats a unitats no covid i cada pacient només pot rebre ara un visitant, que ha de ser sempre el mateix, una hora al dia. El centre recomana les visites només quan siguin estrictament necessàries i recorda que si es tenen símptomes de la covid-19 no se’n poden fer. La mesura s’aplica a partir d’aquest dilluns i es revisarà en una setmana.

A l’Hospital de Sant Pau, hi ha 38 persones ingressades, 7 de les quals a les UCI. En aquest cas, són persones grans amb patologies prèvies. Durant el cap de setmana, s’han atès 38 persones a Urgències i 6 han passat la nit a l’hospital. Aquesta xifra, ara com ara, significa un lleuger repunt respecte als casos de la setmana passada. L’hospital manté la planta covid i una zona de llits extra per si calgués torna-los a fer servir.

El BIOCOMSC preveu que aquesta setmana arribin als hospitals els casos greus que es van contagiar durant la setmana de Sant Joan. En una informació publicada al compte de Twitter, el grup de recerca de la UPC indica que aquestes dades seran “molt importants” per veure els efectes de la variant delta sobre el percentatge d’hospitalitzacions, que calculen que és de l’1% al 3% en edats afectades fins ara. Del 25 de juny a l’1 de juliol, s’han diagnosticat 21.658 casos a Catalunya, quasi cinc vegades més que la setmana anterior, quan se’n van detectar 4.559.

Risc de col·lapse a la Primària

L’augment de casos pressiona fins ara molt més als ambulatoris. Atès que els símptomes de la majoria dels nous infectats són lleus i afecta sobretot a joves pendents de vacunació, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha proposat que les “farmàcies i altres punts” diagnostiquin possibles casos de contagi per descongestionar els centres d’atenció primària. En aquest sentit, proposa que farmàcies i altres espais habilitats intensifiquin la realització de test d’antígens i generalitzar els autotests previs a accedir a qualsevol esdeveniment públic, també a casals i altres activitats de lleure.

Si no, alerta Padrós, “l’atenció primària no podrà resistir gaire dies com ara”. “Les febleses cròniques del sistema no permenten que tot hagi de resoldre’s” als CAP, avisa Padrós, que troba risc d’ofegar els ambulatoris. Alhora, el president del Col·legi de Metges demana “màxima responsabilitat a la ciutadania” per frenar l’expansió de la nova onada del coronavirus i recorda que “la pandèmia no ha acabat”.

Nou comentari

Més notícies
Gent caminant per Barcelona, en imatge d'arxiu / Jordi Play

Màxim històric de contagis en una setmana a Barcelona

La capital catalana ha registrat més de 7.000 positius en només sis dies
El col·lectiu de persones entre 15 i 40 anys, en el punt de mira JORDI PLAY

La UPC alerta de “creixements forts” de Covid en persones d’entre 15 i 40 anys a Barcelona

L’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos avança que “es consolida una pujada forta que cal vigilar”